Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Förvärv

Market avslöjar: Ny storaffär i bygghandeln – XL Bygg köper Bolist

Publicerad: 1 april 2020, 14:55

Mitt i coronakrisen kan Market avslöja en storaffär på den svenska byggvarumarknaden: XL Bygg köper Bolist och blir därmed störst i landet. Den samlade butiksomsättningen landar på över nio miljarder kronor.


Ämnen i artikeln:

ByggBolistXL-Bygg

Läs mer: Lista: Här är storaffärerna som har ritat om bygghandeln

När norska Mestergruppen gick in som huvudägare i XL Bygg, i juni förra året, innebar det ett betydande kapitaltillskott och löften om expansion.

Nu agerar XL Bygg  – genom att köpa Bolist. En affär med hemlig prislapp men med en tydlig påverkan på marknaden.

Den nya konstellationen, där även Järnia ingår, blir Sveriges största frivilliga byggfackhandelskedja med en samlad butiksomsättning på över nio miljarder kronor.

I och med affären kommer Bolists medlemsföretag att få ett ägande i XL Bygg. XL Bygg, Bolist och Järnia kommer att fortsätta under egna varumärken.

–  Vi är väldigt glada över den här affären, där vi samlar en enorm kompetens under ett och samma tak. Jag ser stora synergimöjligheter med förvärvet, säger XL Byggs vd Karin Eriksson, till Market.

– Med Bolist får vi tillgång till en välutvecklad logistikorganisation, vilket gör att vi kan vi trygga varuförsörjningen i hela kedjan. Samtidigt blir vi, i och med samgåendet, marknadens största inköpare av byggvaror vilket ger oss möjlighet att utöka servicen till medlemsföretagen ytterligare, fortsätter Karin Eriksson.

Affären förväntas bli klar under april/maj när Konkurrensverket sagt sitt.

Tillsammans kommer XL Bygg, Bolist och Järnia samla drygt 300 butiker.

Michael Sandsjö

Ämnen i artikeln:

ByggBolistXL-Bygg

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev