torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Förvärv

Konkurrensverket ger grönt ljus – Synoptiks ägare får köpa Smarteyes

Publicerad: 5 juli 2022, 07:23

Konkurrensverket ger grönt ljus för storaffären inom optikbranschen. Det innebär att Synoptiks ägare får köpa Smarteys. ”Det gör att vi nu har två starka och differentierade erbjudanden”, säger vd Synoptiks vd Roland Olsson i en kommentar.

Ämnen i artikeln:

SynoptikSmarteyes

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Redan i december kom beskedet att nederländska Grand Vision, som ägare Synoptik, köper Mellby Gård förutsatt att Konkurrensmyndigheten säger ger klartecken. 

Och klartecknet har dröjt. Konkurrensverket har genomfört en så kallad särskild undersökning av förvärvet då det inte gick att utesluta att köpet skulle kunna hämma en effektiv konkurrens. 

Nu får affären grönt ljus. 

– Vi förvärvar Smarteyes för att de har ett attraktivt och starkt koncept, ett bra butiksnätverk och duktiga medarbetare. Smarteyes låg-till-mellanprisprofil kompletterar Synoptiks positionering väl och gör att vi nu har två starka och differentierade erbjudanden, säger Roland Olsson i en kommentar. 

Smarteyes grundades 2007. I dag har kedjan 100 butiker, varav 71 stycken finns i Sverige, 18 i Danmark och elva i Tyskland. Bolaget omsatte 723,6 miljoner kronor. 

LÄS OCKSÅ: Kartläggning: De äger optikbranschen – Ray-Ban-jätten tar större plats

Synoptik å sin sida har mer än 140 butiker i Sverige och en årsomsättning på över 1,2 miljarder kronor. 

Smarteyes kommer att fortsätta verka som ett eget varumärke – och det finns planer för expansion. 

– Smarteyes har haft en fantastisk framgångsresa de senaste fjorton åren. Tack vare de synergier vi kan uppnå med Synoptik och GrandVision, en del av Essilor Luxottica Group, kan den fortsätta med förnyade krafter, säger vd Thomas Kusoffsky. 

Parterna vill inte uppge hur mycket Synoptik fått betala för Smarteyes. 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev