lördag23 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Förvärv

Jätteaffären online: Axfood blir ny storägare i Mathem – går ihop med Mat.se

Publicerad: 14 december 2021, 07:33

Axfood säljer Mat.se till Mathem och samtidigt blir koncernen storägare med 16,5 procent av aktierna.

Axfood säljer Mat.se till konkurrenten Mathem. Samtidigt blir Axfood delägare i e-handlaren. ”Vi skapar ett starkare och bättre renodlat erbjudande”, säger Axfoods vd Klas Balkow.

Ämnen i artikeln:

AxfoodMat.seE-handelDagligvaror

Thomas Ohlén

thomas.ohlen@bonniernews.se


Axfood köpte renodlade e-handlaren Mat.se för fyra år sedan och nu säljs verksamheten alltså till Mathem som fram till den affären var kund hos Axfoods inköps- och logistikbolag Dagab.

Samtidigt tecknar Mathem och Dagab ett sjuårigt leverans- och samarbetsavtal.

Axfood betalar 688 miljoner kronor i form av nyemitterade aktier i Mathem och får en ägarandel om 16,5 procent.

– Det här är en bra logisk affär på många sätt. Tillsammans med Mathem skapar vi ett starkare och bättre renodlat e-handelserbjudande för Mathems och Mat.se:s kunder. Det långsiktiga leverans- och samarbetsavtal som Dagab och Mathem ingår bidrar ytterligare till att stärka erbjudandet mot konsument, säger Klas Balkow.

Det här är Mat.se

Mat.se är en fullsortimentsaktör inom dagligvaror på nätet med hemleverans. Bolaget grundades i Göteborg och finns i såväl Göteborg som Stockholm. Senaste tolv månaderna uppgick omsättningen för Mat.se till 459 miljoner kronor.

Mathems vd Johan Lagercrantz är entusiastisk över samgåendet.

– Kombinationen av Mat.se och Mathem blir en tungviktare på marknaden för e-handel av dagligvaror med hemleverans. Sammangåendet med Mat.se innebär många synergier som kommer att resultera i ett spännande och starkt gemensamt kunderbjudande som alla vinner på. Kunderbjudandet spetsas även till ytterligare tack vare partnerskapet med Dagab kring inköp och logistik. Jag ser fram emot ett tätt och givande samarbete med Axfood framöver.

LÄS MER: Mathem levererar direkt – vill få kunderna att kompletteringshandla online 

Kinnevik är största ägare i Mathem och välkomnar Axfood som ägare.

– Axfoods ledande position och kunnande inom bra och hållbar mat kommer att ytterligare stärka Mathems kunderbjudande. Vi ser fram emot att tillsammans fortsätta att stödja Mathem på deras spännande tillväxtresa, säger vd Georgi Ganev.

Affären innebär att Axfood kommer att vara representerat i Mathems styrelse med en ledamot och koncernen har åtagit sig att delta med upp till cirka 80 miljoner kronor i en eventuell finansieringsrunda under 2022 och har därefter likt övriga aktieägare i Mathem företrädesrätt att teckna sin pro rata-andel i ytterligare framtida finansieringsrundor.

Transaktionen är villkorad av godkännande från Konkurrensverket.

LÄS MER: Nedslagna – men inte knockade: Här är e-handlarna som gör störst förluster

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev