söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Förvärv

Europeisk apoteksjätte kliver in i Sverige genom att köpa Lloyds apotek

Publicerad: 12 april 2021, 09:57

Lloyds apotek får ny ägare. Den europeiska jätten CEPD N.V. köper kedjan från nuvarande ägaren McKesson Europe. ”Investeringen i Sverige är nästa steg i vår utlagda strategi”, säger Mariola Belina-Prażmowska som är en del av CEPD N.V.s koncernledning.

Ämnen i artikeln:

Lloyds ApotekApotek

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


LloydsApotek får ny ägare. Den europeiska apotektsjätten CEPD N.V. köper verksamheten från McKesson Europe.

– Som utmanare på marknaden har vi lyckats bygga en modern och entreprenöriell apotekskedja med ett välinvesterat och optimerat nätverk i Sverige. Vi är väldigt stolta över vad vi hittills har uppnått med LloydsApotek och glada över att en så kompetent och framgångsrik aktör som CEPD N.V. har sett vår utveckling, framgång och potential att addera stora fördelar till deras och vår verksamhet. Jag ser fram emot att fortsätta LloydsApoteks resa med CEPD N.V., säger vd Karl Eckerdal i en kommentar.

Lloyds Apotek har sedan starten i Sverige, för elva år sedan, öppnat 76 apotek samt apotek.

Tanken är att kedjan med ny ägare i ryggen ska säkerställa en fortsatt konkurrenskraft och samtidigt ta steget till nästa nivå.

CEPD N.V. är ett internationellt holdingbolag med huvudkontor i Nederländerna. Koncernen driver bland annat Europas femte största apotekskedja med över 1 300 apotek i Polen och Litauen.

– Tillsammans kommer vi att fortsätta utveckla LloydsApoteks kunderbjudande, oavsett vilken kanal kunden önskar möta oss i. Vi har båda en stark entreprenörskultur och ser fram emot att arbeta tillsammans med fortsatta satsningar. För CEPD N.V. är investeringen i Sverige nästa steg i vår utlagda strategi. Den svenska apotekssektorn har en mycket stabil legal miljö, skapar många möjligheter och har kommit långt inom digital transformation. Vi är särskilt imponerade av den snabba utvecklingen av e-hälsa och det strategiska tillvägagångssättet för användning av teknik inom hälso- och sjukvården. Vi vill vara en del av den här resan, säger Mariola Belina-Prażmowsk i en kommentar.

Affären väntas slutföras i slutet av det andra kvartalet. Fram tills dess kommer Lloyds Apotek att fortsätta sin verksamhet som vanligt. Karl Eckerdal fortsätter som vd även efter förvärvet.

CEPD N.V. skriver i pressmeddelandet att några villkor för affären, som köpesumma, inte kommer att offentliggöras.

Lloyds apoteks ägarbolag Admenta Sweden AB omsatte 1 689 miljoner kronor enligt det senaste tillgängliga bokslutet, det för det brutna räkenskapsåret som tog slut 31 mars 2020.

Verksamheten gjorde en rörelseförlust på 44,4 miljoner kronor. Bolaget har redovisat röda siffror för varje räkenskapsår innan dess sedan starten.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev