Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Förvärv

Byggmax kliver in i Danmark – genom förvärv av lågpriskedja: ”Öka tillväxttakten”

Publicerad: 18 december 2020, 08:33

Byggmax kliver in på den danska marknaden genom att förvärva Næstved Lavpristræ. Kedjan har fyra butiker samt e-handel. ”Vi etablerar oss nu på vår tredje marknad utanför Sverige och har byggt upp kunskap om hur vi lyckas bäst”, säger vd Mattias Ankarberg.

Ämnen i artikeln:

ByggByggmaxExpansion

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Byggmax förvärvar den danska lågpriskedjan Næstved Lavpristræ med fyra butiker och e-handeln.

Därmed tar bolaget steget in på den danska markanden.

– Vi har stark tilltro att förvärv av ett mindre Byggmax-likt företag och ett stort e-handelsfokus är ett framgångsrecept, säger Mattias Ankarberg i en kommentar.

Næstved Lavpristræ förväntas omsätta drygt 125 miljoner danska kronor under 2020, där 30 procent av försäljningen sker online.

Byggmax får betala ett maximalt värde av 40 miljoner danska kronor för bolaget. Uppgörelsen innebär att att köpeskillingen initialt uppgår till 20 miljoner danska kronor. Resten av summan baseras på verksamhetens utveckling under 2021 och 2022.

Säljare är Christian och Michael Ravn, som grundande kedjan.

– Vi är glada att lämna över ägarskapet till Byggmax, som kan den här branschen och hur den här typen av verksamhet bedrivs. Att få in en tillväxtorienterad ägare är också positivt för våra anställda. Vi ser fram emot att ta resurserna från ett större företag till Danmark, och öka tillväxttakten med både utökad e-handel och nya butiker, säger de i en kommentar.

Mattias Ankarberg konstaterar att det finns många likheter mellan Næstved Lavpristræ och Byggmax.

– Vi säljer samma sorts produkter till samma sorts kunder. Lågpris är alltid en stark position, och vi tror starkt på en integrerad modell som kombinerar det bästa av butiker och e-handel. Danska konsumenter är prismedvetna, vilket passar oss bra, och vi ser fram emot att arbeta tillsammans med Christian och Michael med att både förbättra Næstved Lavpristræs verksamhet och expandera vidare i Danmark, säger han.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev