Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Förvärv

Bygghemmas nya miljardaffär: ”Har imponerats av deras utveckling”

Publicerad: 10 juni 2021, 06:15

BHG Group blir majoritetsägare i Hyma skog & trädgård som via flera plattformar säljer produkter för trädgård, verktyg och maskiner för hemmabruk. ”Vi har följt dem under en längre tid och imponerats av deras utveckling”, säger vd och koncernchef Adam Schatz.


Ämnen i artikeln:

Bygg

BHG Group har ingått ett avta om att förvärva 92,2 procent av aktierna i Hyma skog & trädgård.

Den initiala köpeskillingen för 100 % av aktierna motsvarar cirka 1 100 miljoner kronor.

BHG Group kommer att betala 542 miljoner kronor för sina aktier i form av likvida medel och 458 miljoner kronor genom en apportemission.

Därutöver tillkommer en kontant resultatbaserad tilläggsköpeskilling som kommer baseras på utfallet för år 2022, som högstl 500 miljoner kronor.

Genom den riktade emissionen blir Hymas ägare, inklusive den nuvarande huvudägaren Verdane och Hymas ledning, aktieägare i BHG.

– Vi har följt Hyma under en längre tid och imponerats av gruppens utveckling. Hyma har en fantastisk ledning och organisation som kommit långt i att utveckla verksamheten med produkter inom för BHG centrala kategorier. Verksamheten styrs datadrivet och med hög kundnöjdhet i fokus. När verksamheten nu blir en del av BHG skapar vi tillsammans utmärkta förutsättningar för att driva ytterligare tillväxt inte bara i Sverige, där man redan har en stark position, utan även på övriga nordiska marknader, säger Adam Schatz i en kommentar.

Hyma säljer sina produkter via plattformarna Maskinklippet, Hylte jakt & lantman, Duab och  nyligen förvärvade Dogger.

2020 omsatte Hyma 744 miljoner kronor, där tillväxten från föregående år var 28 procent. EBITA-marginalen uppgick till drygt 7 %. Gruppen har inlett 2021 starkt med en tillväxt på 46 procent januari till april. Omsättningen för helåret väntas uppgå till 1 100 miljoner kronor.

– Genom att bli en del av BHG ökar vi våra förutsättningar för accelererad tillväxt. Utöver att fortsätta arbeta genom våra egna onlinedestinationer ser vi fram emot att dra nytta av BHGs kanaler, i Sverige liksom i övriga Norden, säger vd Anders Carlsson.

Han och resten av ledningen kommer att fortsätta att leda verksamheten, men nu som en del av BHG Group.

Affären kräver ett godkännande från berörda myndigheter för att gå igenom.

Daniel Norman

Redaktör

daniel.norman@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Bygg

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev