lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Förvärv

Apoteksgruppen och Kronan bildar ett bolag: ”Skapar nya möjligheter genom sin storlek”

Publicerad: 9 februari 2022, 07:32

Baltiska Euroapotheca och finska Oriola har beslutat att slå ihop sina respektive apotekskedjor till ett nytt gemensamt bolag. Det nya bolaget blir Sveriges tredje största apoteksaktör.

Ämnen i artikeln:

ApoteksgruppenKronans Apotek

HP

Helen Preutz

helen.preutz@bonniernews.se


Mot bakgrund av de förändrade förutsättningarna på apoteksmarknaden meddelar ägarna att de beslutat att slå samman Kronans Apotek och Apoteksgruppen. Syftet uppges vara att lättare möta den växande konkurrensen på e-handelsområdet.

Den nya apoteksaktören kommer att ägas till 50 procent av Euroapotheca och 50 procent av Oriola och ska bestå av cirka 470 fysiska apotek och ha en marknadsandel på omkring 25 procent.

Omsättningen för den nya verksamheten beräknas uppgå till cirka 1 140 miljoner euro och skapa synergieffekter på cirka 25 miljoner euro om året.

– Det nya bolaget kommer att skapa nya möjligheter genom sin storlek på marknaden. Dessutom kommer den nya sammanslagna enheten att vara bättre rustad att konkurrera med växande e-handelskonkurrens och ge betydande synergier, säger Hannes Hasselrot, vd på Kronans Apotek.

Affären måste godkännas av Konkurrensverket och beräknas vara klar senast andra halvåret 2022.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev