Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Vintern räddade inte modebutikerna: ”Många gör allt i sin makt för att klara sig”

Publicerad: 10 februari 2021, 06:15

Foto: Getty Images

Vintervädret har inte gynnat modehandeln. ”Skohandeln tappade drygt 20 procent i januari och för klädhandeln startade året ännu dystrare”, konstaterar Svensk Handels vd Karin Johansson.

Ämnen i artikeln:

ModeSvensk HandelCorona

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Försäljningen av kläder skönk med 28 procent i januari, mätt på fysiska butiker och deras e-handel samt i jämförbara enheter och löpande priser. Det visar Stilindex från Svensk Handel.

Skohandelns försäljning sjönk med 20,5 procent, jämfört med samma månad i fjol.

– Trots att vintervädret bidrog till att försäljningen av ytterkläder och kängor ökade är försäljningstappen i kläd- och skohandeln fortsatt drastiska, säger Karin Johansson i en kommentar.

Många handlare vittnar om att snittköpet per kund stigit, däremot är kunderna för få.

– Restriktionerna i samhället har kraftigt minskat antalet besökare i de fysiska modebutikerna.  E-handeln väger upp för en del av tappen, men för många handlare räcker det dessvärre inte för att få ihop siffrorna på sista raden, säger Karin Johansson som ser det som avgörande att de statliga stödåtgärderna når ut för att undvika nya konkurser.

– Coronakrisen har inneburit en lång ökenvandring för modehandeln som snart har pågått ett helt år. Ladorna är tömda och läget ansträngt, många företagare gör allt i sin makt för att klara sig igenom krisen.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev