Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Tungt första kvartal för Footway när varm vinter följdes av viruspandemi

Publicerad: 29 maj 2020, 06:19

Den varma vintern följd av coronapandemin påverkade Footway negativt under första kvartalet. Försäljningen sjönk med över elva procent. ”Fokus för Q1 har varit lönsamhet och kostnadskontroll i dessa turbulenta tider”, säger vd Daniel Mühlbach i en kommentar.


Ämnen i artikeln:

Sport och fritidEkonomiFootway

Footway omsatte 165,9 miljoner under det första kvartalet, en minskning med 11,3 procent.

– Den varma vintern har varit negativ för försäljningen, med störst påverkan på de nordiska länderna. Försäljningen utanför Norden påverkades negativt av Covid-19 under andra delen av första kvartalet, säger Daniel Mühlbach.

Han tillägger att ett förändrat kundbeteende med ökad e-handel påverkat bolaget positivt efter kvartalets slut.

– Tillväxttakten har fortsatt påverkats negativt av kapacitetsproblem hos vår tredjepartsleverantör av lager och logistik till följd av att 8,1 procent av lagerförda skomodeller inte kunnat erbjudas till försäljning.

Till hösten hoppas han att de problemen ska vara lösta.

– Samgåendet med Sportamore ger oss en möjlighet till förbättring av kapacitetsproblemen för både lager och logistik under hösten, säger Daniel Mühlbach.

Rörelseförlusten växte, från 5,2 miljoner kronor första kvartalet i fjol till 7,5 miljoner kronor samma period i år. Bland annat påverkar logistik- och lagerproblemen resultatet negativt.

Sportamore redovisas inte som en del Footway-koncernen under första kvartalet då förvärvet slutfördes först under det andra.

Daniel Norman

Redaktör

daniel.norman@bonniernews.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev