fredag2 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Trots fortsatt hög efterfrågan - därför minskar försäljningen av cyklar

Publicerad: 14 oktober 2021, 08:03

Cykelförsäljningen minskar trots fortsatt hög efterfrågan.

Trots att efterfrågan fortfarande är hög minskade försäljningen av nya cyklar under 2020/2021. Enligt Cykelbranschen beror minskningen på produktions- och leveransproblem som kommer fortsätta påverka branschen även framöver.

Ämnen i artikeln:

SportsonSport och fritid

JF


Under det senaste cykelåret, som löper från september 2020 till augusti 2021, såldes 460 000 cyklar i Sverige. Det innebär en minskning med 16 procent från föregående år. Viljan att köpa nya cyklar var fortsatt stor, skriver branschorganisationen Cykelbranschen i ett pressmeddelande. Men nedstängda fabriker och leveransproblem låg bakom den minskade försäljningen. 

Av de cyklar som såldes var 90 000 elcyklar och kategorin står nu för 19,5 procent av den totala försäljningen.

– Andelen sålda cyklar i Sverige närmar sig nu försäljningen i Danmark och Tyskland där elcykelns stora genombrott kom redan för några år sedan, säger Joakim Stenberg, vd för Cykelbranschen i en kommentar.

Fler kunder väljer också att köpa cykel hos en specialiserad cykelhandlare.

– Cykeln blir allt viktigare för människors vardag. Det gör att man köper allt mer avancerade cyklar och vill ha hjälp med sitt köp. Det kan de specialiserade cykelhandlarna ge.

Som en följd av produktions- och leveransproblem minskade importen av cyklar med 29 procent under det senaste cykelåret.

– En cykel består av väldigt många komponenter som görs av olika tillverkare. Jag vet en cykeltillverkare som har problem med att få tag i bromshandtag och resultatet blir att cyklarna inte kan byggas ihop för att skickas till oss, säger Lars Haglund, vd för Sportson. 

Joakim Stenberg tror att produktions- och leveransproblemen kommer att fortsätta även under nästa år. 

– Trots att många upplever att utbudet inte är så stort som de önskat sig hos cykelhandlaren finns intresset för att cykla och köpa allt mer cyklar kvar. Störst är efterfrågan på elcyklar, mountainbikes, hybridcyklar och cyklar till ungdomar, säger Lars Haglund. 

På begagnatmarknaden ökar antalet cykelannonser. Blocket hade 24 procent fler cykelannonser under perioden augusti 2020 till september 2021. Samtidigt ökade medianpriset för en begagnad mountainbike på Blocket med 25 procent. 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev