Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Trendbrottet: Efter tunga månader ser butikerna lite ljusare på tillvaron

Publicerad: 18 januari 2021, 06:05

Butikernas framtidstro ligger fortfarande kvar på låga nivåer, men ökar ändå något i senaste mätningen. Det visar Handelsbarometern från Svensk Handel. Optimismen bland e-handlarna sjunker från höga nivåer efter Black Friday och julhandeln.


Framtidsindikatorn för butikshandeln stiger med 0,5 enheter till ett index på 78,2, visar Handelsbarometern.

Det innebär ett trendbrott efter flera mätningar där kurvan pekat nedåt.

– Trots en liten ökning ligger framtidstron kvar på låga nivåer. Handlarna är fortsatt pessimistiska, vilket avspeglar den rådande pandemisituationen och regeringens utökade restriktioner i handeln. Att vaccinationsarbetet påbörjats inger däremot hopp och bidrar till att fler kan se en tillvaro bortom krisen, säger Svensk Handels vd Karin Johansson.

Neutralt index ligger på 100.

Svensk Handel menar att pandemilagen skapat en tydlighet för butikerna.

– Handlarna har agerat snabbt och informerar nu om hur många som kan besöka butiken samtidigt. Det ger en tydlighet för både handlare och kunden kring vad som gäller. Det blir en trygghet att veta att du kan besöka butiken utan att det blir trångt, säger Karin Johansson.

Det är inom sällanköpshandel som handlarna är mer optimistiska. Indexet stiger med 5,1 enheter till 75. För dagligvaruhandeln sjunker det med fyra enheter till 81,5.

Även bland e-handlarna sjunker optimismen, dock från höga nivåer. Indexet sjunker med 1,9 enheter till 120,2.

–  Efter en rekordstark julhandel är det naturligt att framtidsförväntningarna i e-handeln faller tillbaka något. Januari är dessutom en av handelns svagaste försäljningsmånader, vilket förstås även avspeglar sig på e-handeln, säger Karin Johansson.

Framtidsindikatorn

■ Ett index baserat på förväntningarna kring försäljningen, antal anställda och lönsamhet med ett neutralt värde på 100.

Daniel Norman

Redaktör

daniel.norman@bonniernews.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev