tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Tillväxten den lägsta sedan 2015 för branschen – nu befarar myndigheten att antalet apotek kan bli färre

Publicerad: 20 oktober 2022, 05:35

Foto: Jeanette Hägglund

Försäljningsökningen på den konsumentinriktade apoteksmarknaden var i fjol den lägsta sedan 2015. Det visar en rapport från Tandvårds- och Läkemedelsverket, TLV, som befarar att kedjorna nu kan börja se över sina butiksnät.

Ämnen i artikeln:

Apotek HjärtatLloyds ApotekKronans ApotekApoteaApohemApotek

BT


Totalt ökade försäljningen på apoteksmarknaden med två procent till cirka 51,5 miljarder kronor under 2021. Så gott som hela ökningen på cirka en miljard kronor härör till e-handeln, som under året nådde en marknadsandel på 20 procent av värdet och 28 procent av volymen, uppger TLV.

Även 2020 skedde all försäljningstillväxt online. Under första halvåret i år fortsatte tillväxten i e-handeln. Men fortfarande sker merparten av försäljningen i de fysiska apoteken.

Enligt TLV är de låga tillväxttalen för apoteksmarknaden som helhet bland annat en effekt av uppskjuten vård och uteblivna säsongsbundna infektioner. 

”Den påbörjade kanalförskjutningen från fysiska apotek till e-handel har också påskyndats som följd, vilket påverkar marknadsstrukturen, tillgänglighet samt lönsamhet”, skriver de.  

Bruttoresultatet för öppenvårdsapoteken ökade med 700 miljoner kronor till 12,6 miljarder kronor 2021. Trots det fortsätter deras sammanlagda rörelseresultat minska över tid. Förklaringen till det kan vara fortsatt konkurrens, konkurrens om kvalificerad personal samt ökade investeringar i och utveckling av exempelvis e-handel, tror TLV. De befarar att den minskade lönsamheten tillsammans med tillväxten i e-handel kan leda till att apotek behöver se över sina butiksnät. 

– Vi har sett ett samgående på marknaden vilket också förväntas leda till en översyn av apoteksnäten, säger Gunilla Rönnholm, enhetschef TLV, i ett pressmeddelande.     

De två största aktörerna på apoteksmarknaden, Apoteket och Apoteket Hjärtat har cirka 30 procent var av marknaden sett till värdet. På tredje plats med en marknadsandel på 25 procent hamnar Apoteksgruppen och Kronans Apotek efter samgåendet i oktober 2022. Den nya aktören blir inte bara tredje störst sett till omsättning utan även störst till antalet apotek. 

Varken öppethållandet eller antalet fysiska apotek, som nu uppgår till strax över 1 400, har minskat i någon betydande omfattning första halvåret 2022.  

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev