söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Svenskarna rustar för våffelfest – då rusar försäljningen i butikerna

Publicerad: 24 mars 2021, 14:07

I morgon är det våffeldagen, ett faktum som tydligt avspeglar sig i försäljningsstatistiken av våffeljärn – men även elvispar och kaffebryggare. ”Vi rustar för våffelrekord”, säger Andree Ekström, försäljningschef på Elgiganten.

Ämnen i artikeln:

ElgigantenElonStora CoopDagligvarorHemelektronik

AR

Agneta Renmark

agneta.renmark@bonniernews.se


Våffeldagen, eller Marie bebådelsedagen som den egentligen heter, firas den 25 mars varje år.

Dagen har sitt ursprung i kristendomen, där jungfru Maria av ärkeängeln Gabriel fick veta att hon var havande och skulle föda Jesus nio månader senare. Jungfru Maria kallas även Vår Fru, vilket gjorde att dagen kallades Vårfru-dagen, som senare blev omdöpt till våffeldagen i folkmun.

Enligt Kungsörnen, som producerar och förser dagligvaruhandeln med en hel del våffelmix, har våfflor lagats i olika varianter sedan 1600-talet. Men i sin nuvarande form (alltså där man använder ett särskilt våffeljärn) ”bara” sedan mitten av 1800-talet.

Elgiganten har rustat upp med våffeljärn både i varuhusen och online för att möta den ökade efterfrågan. Förra året ökade försäljningen av våffeljärn i samband med våffeldagen nämligen med hela 73 procent jämfört med föregående år.

Nu hoppas elfackkedjan på att sätta nytt rekord. Försäljningen av just våffeljärn är nämligen redan 15 procent högre jämfört med samma period ifjol och sökningar på våffeljärn på Elgigantens hemsida har dubblats jämfört med samma period förra året.

– I många varuhus runt om i landet var de populäraste modellerna helt slutsålda när våffeldagen väl kom. De tendenser vi ser i år visar att våffeldagen kommer bli ännu mer populärt än fjolåret. En anledning till att försäljningen ökat både förra året och i år kan vara att vi spenderar mer tid i hemmet och lagar mer mat hemma, säger försäljningschefen Andree Ekström.

Även Elon Group vittnar om en ökad efterfrågan på våffeljärn:

– Veckorna kring våffeldagen säljer vi ungefär fyra till fem gånger fler våffeljärn jämfört med årets övriga månader. Vi ser även en ökning av försäljningen av kaffebryggare och elvispar, säger Camilla Waldmark, pr- och kommunikationsansvarig.

På Stora Coop Palmviken i Värmland firar man våffeldagen hela veckan. Bland annat genom att bjuda in alla kunder till en tävling via sociala medier, där man ska tagga en vän som man vill bjuda på våfflor och därmed ha chans att vinna såväl ett våffeljärn som våffelmix.

– Mina medarbetare är väldigt bra på att uppmärksamma olika dagar i butiken och vi brukar alltid få jättestort gensvar på alla våra tävlingar – både vad gäller engagemang och fler följare, säger butikschefen Alexandra Persson.

Och våffeljärnen som man bunkrat upp med till kampanjpris har i princip sålt slut.

– Men våffelmix har vi kvar – än så länge.

Hur ska man då äta sina våfflor?
Tja, även om vispad grädde och sylt är den absolut vanligaste kombon så har salta och betydligt matigare varianter med rökt lax, kaviar/löjrom, smetana och finhackad rödlök slagit sig under de senaste åren.

Man kan också göra som konditorn Roy Fares (han med semmelwrapsen, ni vet) och trolla fram en bakelse av våfflorna. Lägg ihop våffelhjärtan två och två och fyll med hallonparfait, myntablad och färska hallon och pudra florsocker över hela härligheten.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev