fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Svenska e-handlare tappade försäljning i september när kunderna återvände till butikerna

Publicerad: 20 oktober 2021, 05:26

E-handeln fortsatte att växa under det tredje kvartalet.

I september backade den inhemska e-handeln, visar Svensk Handels e-handelsindikator. ”Det var väntat när restriktionerna har slopats”, säger chefsekonom Johan Davidson.

Ämnen i artikeln:

Svensk Handel

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


E-handel fortsatte att växa under det tredje kvartalet. Inklusive de från utlandet landade tillväxten på tolv procent, visar Svensk Handels e-handelsindikator. 

Den inhemska e-handeln växte med tre procent. I september syntes emellertid ett trendbrott där försäljningen sjönk med tre procent. 

– Att e-handelstillväxten fortsätter att avta var väntat när restriktionerna har slopats och fler återvänder till de fysiska butikerna. Det är snarare anmärkningsvärt att det fortfarande är tillväxt under tredje kvartalet och att utländska sidor drog mer av tillväxten, säger Johan Davidson i en kommentar. 

Johan Davidson, chefsekonom för Svensk Handel. Foto: Pressbild

Under årets första nio månader har den inhemska försäljningen av kläder och skor ökat med 28 procent, jämfört med samma period i fjol. Försäljningen av hemelektronik ökade med 23 procent och den av möbler och heminredning med 22 procent. Kategorin dagligvaror hade en tillväxt på 14 procent. 

– Under slutet av förra året väntade sig många att e-handelns omsättning skulle sjunka i nivå under 2021, men så har det alltså inte blivit. Även om omsättningen under resten av året skulle bli påtagligt lägre än förra året så kommer e-handeln likväl att visa positiv tillväxt för helåret 2021. Det är en imponerande utveckling, säger Johan Davidson.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev