Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Svensk Handels vd: ”Vi måste hjälpas åt att hitta flexibla lösningar i krisen”

Publicerad: 12 mars 2020, 12:35

Hotell- och restaurangbranschen går på knäna i samband med coronakrisen. Är handeln nästa sektor att krascha? ”Våra medlemsföretag är oroliga, såklart. Trycket på vår telefonjour har ökat enormt de senaste dagarna”, säger vd Karin Johansson.


Ämnen i artikeln:

DetaljhandelnCorona

Förutsättningarna förändras snabbt i samband med den accelererande coronakrisen.

Besöksnäringen är redan starkt påverkad, hotell varslar personal och restauranger världen över tvingas stryka mängder av bordsbokningar.

I Italien, det land som hittills drabbats hårdast av viruset i Europa, har samtliga butiker stängt. Endast livsmedelsaktörer och apotek får hålla öppet.

Karin Johansson, vd på Svensk Handel, följer förstås utvecklingen noga.

I går träffade hon statsminister Stefan Löfven, finansminister Magdalena Andersson och näringsminister Ibrahim Baylan för att få en bredare bild av det akuta läget.

– Det är dystert på många håll och väldigt mycket information att ta ställning till. En av Svensk Handels viktigaste uppgifter just nu är att hjälpa våra medlemmar att tolka och förstå vad som händer, säger Karin Johansson.

Hur skulle du vilja beskriva läget för handeln just nu?
– Det är väldigt svårt att svara på. Vi har ju sett att en del andra branscher tvingas varsla personal, men än så länge har vi klarat oss. Men oron är påtaglig och vi har behövt utöka resurserna i vår telefonjour för att kunna svara på alla frågor, säger Karin Johansson.

Vad vill de som ringer in få hjälp med?
– Allt ifrån hur de ska hantera sin personal till vad alla råd som kommer från myndigheterna betyder.

Oavsett hur den allvarliga situationen utvecklar sig – Karin Johansson ser utökade samarbeten och en större flexibilitet över intressegränserna som helt nödvändigt.

Den brännande frågan om hyrorna inom detaljhandeln får nu nytt ljus på sig.

– Påverkas försäljningen av coronaviruset, vilket den lär göra, kommer det ju att bli allt svårare för detaljisterna att betala sina hyror. Här tror jag att kedjorna och fastighetsägarna behöver hitta alternativa lösningar, som gynnar båda parter, säger Karin Johansson.

Hur lätt eller svårt är det att få tid över till något annat än coronarelaterade frågor?
– Fokuset har helt klart ändrats. Corona kommer in från flera håll. Men vi har till exempel en avtalsrörelse som fortlöper. Där har vi dagliga avstämningar med våra fackliga kollegor, för att hela tiden stämma av och se var vi ligger.

Michael Sandsjö

Svensk Handel på webben

Svensk Handel uppdaterar kontinuerligt sin sajt med nyheter om coronaviruset. Enligt branschorganisationen är det till exempel fortfarande oklart hur den slopade karensdagen ska hanteras. Läs mer på: www.svenskhandel.se

Ämnen i artikeln:

DetaljhandelnCorona

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev