Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Svensk Handels varning – trots plussiffror för modehandeln: ”Går en tuff vinter till mötes”

Publicerad: 13 oktober 2022, 05:47

Sofia Larsen, vd för Svensk Handel.

Foto: Pressbild

Försäljningen av kläder och skor steg i september visar Stilindex från Svensk Handel. ”Man ska inte dra allt för stora växlar av månadens positiva siffror”, säger vd Sofia Larsen.

Ämnen i artikeln:

Svensk Handel

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Försäljningen av kläder steg med 5,2 procent i september, jämfört med samma månad i fjol. Det visar Stilindex från Svensk Handel. Utvecklingen var även tre procent bättre än i september 2019, det vill säga innan pandemin. 

Försäljningen av skor steg med 7,7 procent. Jämfört med siffrorna för september 2019 var den emellertid 15,4 procent sämre. 

– Det är givetvis glädjande att septembersiffrorna är på plus, givet det osäkra läget handeln befinner sig i, med hög inflation, höjda boräntor och dyrare elräkningar. Man ska även komma ihåg att september är en månad då vi gärna uppdaterar garderoberna efter sommaren, säger Sofia Larsen som men ar att det är viktigt att inte dra allt för stora växlar av de positiva siffrorna. 

– Modehandeln går en tuff vinter till mötes. Lönsamheten minskar då inköpspriserna ökar och kunderna håller hårdare i plånboken. Det är svåra utmaningar för en redan hårt prövad bransch, fortsätter hon. 

Under årets första nio månader har försäljningen av kläder stigit med 16,6 procent, jämfört med motsvarande period i fjol. Försäljningen av skor har stigit med 12,3 procent. 

Jämfört med 2019 års siffror gick klädhandeln plus 3,5 procent medan skohandeln gick back 19,2 procent. 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev