Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Svensk Handels varning efter modehandelns tillväxt: ”Bli inte förblindade”

Publicerad: 11 maj 2021, 05:06

Försäljningen av skor och kläder ökade under april. ”Man får inte bli allt för förblindad av de positiva siffrorna”, säger Mats Hedenström på Svensk Handel som påminner om att april 2020 var en riktigt mörk månad för modehandeln och att jämförelsetalen var därefter.


Ämnen i artikeln:

Svensk Handel

Försäljningen av kläder, i fysiska butiker och deras e-handel mätt på jämförbara enheter och i löpande priser, ökade med 15,7 procent i april. Försäljningen av skor ökade med 7,9 procent, jämfört med april i fjol.

Det visar Stilindex från Svensk Handel.

– Man får inte bli allt för förblindad av de positiva siffrorna. April 2020 var den enskilt svagaste försäljningsmånaden hittills under pandemin. Att klädförsäljningen i april 2021 inte är starkare och att skoförsäljningen endast är marginellt bättre än 2020 säger en hel del om den fortsatt djupa kris modehandeln befinner sig i, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef för Svensk Handel.

Jämför man med april 2019 är tappet för klädhandeln 24,9 procent och för skohandeln 46,8 procent.

– En jämförelse med försäljningen i april 2019 talar sitt tydliga språk. Det finns en del ljusglimtar som indikerar ett ökat intresse kring att besöka fysiska butiker men vägen tillbaka till något slags normalläge är alltjämt lång, säger Mats Hedenström.

Hittills i år har klädförsäljningen sjunkit med 4,2 procent, jämfört med samma period i fjol, skoförsäljningen med 9,8 procent.

Daniel Norman

Redaktör

daniel.norman@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Svensk Handel

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev