fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Svensk Handel stoppar Stilindex för januari: ”Uppstått en mycket stor diskrepans”

Publicerad: 16 februari 2023, 12:27

Maria Mikkonen är chefsekonom för Svensk Handel.

Foto: Pressbild

Svensk Handel kommer inte att publicera några siffror för modehandelns försäljning i januari.  ”Stilindex hade, om den publicerats, riskerat att ge en kraftigt vilseledande bild”, säger chefsekonom Maria Mikkonen.

Ämnen i artikeln:

Svensk HandelDetaljhandeln

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Förra veckan skulle Svensk Handel ha publicerat Stilindex för januari månad, med statistik för kläd- och skohandelns försäljningsutveckling. Än har inga siffror dykt upp och nu rapporterar Habit att Svensk Handel valt att pausa januari månads utgåva.

– På grund av ett antal olyckligt sammanfallande faktorer har det för januari månad uppstått en mycket stor diskrepans mellan Stilindex och övrig tillgänglig data som beskriver branschens försäljningsutveckling. Stilindex för januari hade, om den publicerats, riskerat att ge en kraftigt vilseledande bild. Detta då andra datakällor, exempelvis statistik över korttransaktionerna, indikerar helt andra resultat för kläd- och skobranschen, säger Miria Mikkonen till Habit.

Stilindex för februari månad publiceras som planerat 13 mars. Men om ackumulerad försäljning för helåret, det vill säga januari inräknats, kommer att inkluderas där kan Maria Mikkonen inte svara på i dag.

– Vi analyserar just hur vi säkerställer att Stilindex framgent kan ge en snabb men korrekt bild av läget i kläd- och skohandeln. I det arbetet ingår frågan om hur data för januari och helår ska hanteras. Vi återkommer i frågan så snart vi har ett besked.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev