Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Svensk Handel positiv till regeringens krispaket: ”Intäkterna viker”

Publicerad: 16 mars 2020, 12:58

Foto: PMAGI AB

300 miljarder extra till företag för att mildra effekterna av coronaviruset. ”Bra och nödvändigt. Vi ser stora nedgångar i efterfrågan i framförallt sällanköpshandeln”, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel, om beskedet från regeringen.


Ämnen i artikeln:

Svensk HandelDetaljhandelnCorona

Frågorna till Svensk Handels arbetsgivarjour handlar just nu till stor del om hur coronaepidemins konsekvenser i samhället ska hanteras.

– Hela handeln påverkas, säger Mats Hedenström och framhåller i synnerhet sällanköpshandeln som extra utsatt med en vikande efterfrågan, medan dagligvaruhandeln ser en stor efterfrågan och partihandeln någonstans däremellan.

Att det behövs åtgärder menar Mats Hedenström är tydligt och välkomnar regeringens besked.

– Det är unikt snabbt som det görs och hastigheten är central, säger han.

Regeringens nya krispaket till företag innebär bland annat att staten går in och subventionerar arbetsgivarens lönekostnader med upp till 50 procent vid korttidspermittering, staten tar över sjuklöneansvaret under april och maj, och företag ska nu kunna få anstånd med betalning av arbetsgivaravgifter, preliminärskatt på lön och mervärdesskatt som redovisas månads- och kvartalsvis.

– Vi ser att intäkterna viker och tenderar att vika, säger Mats Hedenström om situationen för i synnerhet sällanköpshandelns företag och pekar på vikten av att nu kunna skjuta upp en del betalningar och reducera en del kostnader som annars är svåra att bära.

– Som handlare i det här läget måste man kostnadsanpassa. Vi tittar på alla möjligheter och vi ber medlemsföretag att komma in med beskrivningar av situationen, säger han och vet att företag tittar på att anpassa öppettider och ser över personalkostnaderna.

Hyreskostnaden är den andra stora utgiften att jobba med.

– Vi har tagit kontakt med fastighetsägarna och ställt frågan vad vi kan göra. Vi behöver sätta oss tillsammans och gör det imorgon. Förhoppningsvis kan vi enas om att agera gemensamt i det här läget och mildra effekterna så långt det går, säger Mats Hedenström och betecknar situationen som tuff.

– Men vi ska ta oss igenom det här, säger han och trycker på vikten av samarbete.

Läs mer: Unik undersökning: Varannan ser minskad försäljning till följd av coronaviruset

Marie Hillblom

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev