Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Svensk Handel om regeringens krispaket: ”Viktigt att adressera hyresfrågan”

Publicerad: 25 mars 2020, 17:01

Tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter, en statlig företagsakut och möjlighet till hyresrabatter i utsatta branscher. Det är huvudpunkterna i regeringens nya krispaket med fokus på småföretag – som välkomnas av Svensk Handel.


Ämnen i artikeln:

EkonomiSvensk HandelHandelnCorona

– Dagens krispaket har fokus på de svenska småföretagen säger finansminister Magdalena Andersson vid den direktsända presskonferens där hon tillsammans med Emil Källström ekonomisk-politisk talesperson Centerpartiet, Mats Persson ekonomisk-politisk talesperson Liberalerna och finansmarknadsminister Per Bolund presenterade ett nytt krispaket.

Huvuddragen i krispaketet är:

• En statlig företagsakut för drabbade små och medelstora företag inrättas. Förslaget innebär att staten garanterar 70 procent av nya lån från bankerna till företag som på grund av det nya coronavirusets följder fått ekonomiska svårigheter. Senast det hände var under 1990-talskrisen.

• Tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter och egenavgifter – under fyra månaders tid betalar arbetsgivaren endast ålderspensionsavgift.

• Tillfällig rabatt för hyreskostnader i utsatta branscher – 5 miljarder kronor avsätts för hyresnedsättningar upp till 50 procent av hyran.

En företagare som bli arbetslös ges även möjlighet att låta sitt företag vila istället för att avveckla det.

Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel säger till Market att han välkomnar regeringens krispaket, men att han ännu inte haft tid att sätta sig in i detaljerna.

– Vi uppskattar att man fokuserar på småföretag för det finns många små i handeln. Att adressera hyresfrågan var också ett viktigt steg. Men det är fortfarande mycket som handlar om lån som ska betalas tillbaka och det finns också många medelstora och stora företag i handeln som inte berörs av detta. Mer än så kan vi inte säga nu innan vi har analyserat detta närmare, säger han.

Helen Preutz

Reporter

helen.preutz@bonniernews.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev