Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Svensk Handel kritiskt mot förlängt hyresstöd: ”Helt enkelt inte fungerat”

Publicerad: 6 april 2021, 05:14

Hyresstödet förlängs till att även omfatta perioden januari–mars 2021. Men Svensk Handel är kritiskt till att regeringen inte sett över utformningen av stödet. ”Av de fem miljarder som tidigare avsatte för hyresstödet har merparten inte nyttjats”, konstaterar Mats Hedenström, näringspolitisk chef.


Ämnen i artikeln:

EkonomiSvensk HandelCorona

Regeringen förlänger hyresstödet till att även omfatta perioden januari–mars 2021.

Även om många handlare är i stort behov av sänkta hyreskostnader så är Svensk Handel kritiskt till att stödet förlängs i samma form som tidigare.

– Krisen fortsätter och vi är inne i pandemins trettonde månad. Vi behöver stöd som snabbt når ut till hårt drabbade handlare. Dessvärre riskerar hyresstödet återigen att bli en hägring, av de fem miljarder som regeringen tidigare avsatte för hyresstödet har merparten inte nyttjats. Stödet har helt enkelt inte fungerat, säger Mats Hedenström.

Svensk Handel tycker att det är olyckligt att fastighetsägarna fortsatt får en avgörande roll i hanteringen.

– Det är olyckligt att regeringen återigen låser in hyresstödet genom att kräva att landets fastighetsägare tar ansvar. Fastighetsägare ska inte agera domare i frågan om pressade handelsföretag ska få ta del av offentliga stöd eller ej. Regeringen borde ha lärt sig av gamla misstag, säger Mats Hedenström.

Dessutom ser organisationen det som problematiskt att beskedet om förlängningen kommer först nu och att det fortfarande inte går att söka pengar. En avisering kom redan i januari och Svensk Handel hade hellre sett att stödet betalats ut under perioden eller till och med före.

På längre sikt menar Svensk Handel att det handlar om vilken verksamhet vi vill ha i våra stadskärnor när pandemin är över.

– Fastighetsägarna har alla skäl i världen att stötta sunda handelsföretag så att de överlever pandemin. Ett samarbete där vi gemensamt hittar lösningar för att klara oss igenom krisen är ett ömsesidigt intresse, ingen vill se tomma butikslokaler, säger Mats Hedenström.

Regeringen har även föreslagit att hyresstödet ska förlängas för perioden april–juni.

Daniel Norman

Redaktör

daniel.norman@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

EkonomiSvensk HandelCorona

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev