Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Stockholms handelskammare om coronakrisen: ”Istid som snabbt kräver fler åtgärder”

Publicerad: 20 mars 2020, 09:04

Tvärstopp i ekonomin och dystra tider i sällanköpshandeln för framförallt småföretag. ”Vi tror fortfarande att det blir värre innan det blir bättre och situationen kommer att bestå under en lång tid”, säger Stefan Westerberg, seniorekonom på Stockholms handelskammare.


Ämnen i artikeln:

EkonomiDetaljhandelnCorona

Coronaepidemin har skapat ett allvarligt ekonomiskt läge i Sverige enligt Stefan Westerberg på Stockholms handelskammare. Han beskriver det som att covid-19 fått företagen att tvärnita. Först att drabbas var hotell- och restaurangföretagen och flygindustrin.

– Det känner vi av i Stockholm. Det är Stockholms dna att mötas, säger han och gör analysen att alla verksamheter som bygger på att människor möts nu påverkas markant negativt.

– Vi får negativa signaler från detaljhandeln. Att människor inte vågar möta andra människor präglar verksamheten i köpcentrum, säger han och menar att varsel är en följd.

Sällanköpshandeln, med bland annat kläder, textil och elprodukter, i fysisk butik har det mycket tungt.

– Spridningseffekten når tillverkningsindustrin. Efterfrågan minskar när vi drar ner konsumtionen och tillverkningen av varor påverkas, säger han och hur epidemin drar från besöksnäring, till handel och tillverkningsindustri.

Det är den kedjan som gör att han menar att vi ännu inte sett coronavirusets fulla påverkan på Sveriges ekonomi.

I Stockholm arbetar nästa var tionde löntagare inom sällanköps- eller dagligvaruhandel.

– Det är en stor och viktig näring, säger han och framhåller att varselsituationen kan bli kännbar.

Hur lång tid kommer ekonomin att påverkas av coronaeffekten?

– Det är svårt att veta hur lång tid det tar, svarar Stefan Westerberg och menar att en vecka i coronatid ger förändringar som normalt sker under ett år.

– Lägesbilden förändras från dag till dag, säger han och menar att den nedstängning som vi nu har är det få företag som klarar på sikt.

– Små företag inom bland annat handeln har svårt att ha motståndskraft under en lång period, säger han och framhåller de åtgärder som riksbanken och regeringen vidtagit i form av stöd på hundratals miljarder kronor.

Det handlar bland annat om uppskov med skatt för företagare och stöd vid korttidspermittering.

– Det är förslag som gör att man ska kunna övervintra i den här istiden. Men vi hör många småföretag som inte nås av pengarna. Det är upp till affärsbankerna att avgöra vilka de vill låna ut stödpengarna till, säger han och förklarar att även om ett företag får låna så är det just ett lån.

Pengarna ska betalas tillbaka på sikt och sedan gäller det att jobba sig tillbaka till de marginaler som företaget låg på innan viruset slog till.

– Det tar lång tid att jobba sig tillbaka till den situation som var innan coronakrisen. Det måste till fler åtgärder, och det är snabbt.

Marie Hillblom

Ämnen i artikeln:

EkonomiDetaljhandelnCorona

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev