Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Starkt årsavslut för handeln: ”Historiskt höga nivåer”

Publicerad: 28 januari 2022, 07:29

Foto: Daniel Norman

Detaljhandelns omsättning under 2021 ökade jämfört med 2020. Det visar nya siffror från SCB. ”Tittar man på de okorrigerade försäljningsvolymerna under november och december är de på historiskt höga nivåer”, säger Lovisa Hertzman, ekonom på SCB.

Ämnen i artikeln:

Detaljhandeln

Mikael Sydner

mikael.sydner@bonniernews.se


Omsättningen för detaljhandeln ökade med 6,4 procent under 2021 jämfört med 2020 mätt i löpande priser. Det visar SCB:s preliminära detaljhandelsindex för december och helåret 2021.

I december var ökningen 5,1 procent jämfört med året innan.

I kalenderkorrigerade och säsongsrensade tal minskade dock försäljningsvolymen med 4,4 procent i december 2021 jämfört med föregående månad.

– Den negativa månadsutvecklingen beror på säsongsrensningen eftersom handeln delvis förskjutits från december till november. Tittar man på de okorrigerade försäljningsvolymerna under båda månaderna är de på historiskt höga nivåer, säger Lovisa Hertzman, ekonom på SCB, i en kommentar.

Försäljningen i sällanköpshandeln under helåret ökade med 9,2 procent i löpande priser jämfört med 2020. I december var ökningen 6,6 procent jämfört med december 2020.

I sällanköpshandeln visade sko- och väskhandeln starkast uppgång med 15,5 procent för helåret och hela 54,4 procent i december. 

Dagligvaruhandeln exklusive Systembolaget ökade med 2,6 procent under helåret och 3,6 procent under december.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev