Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Stark start på året för Pierce – som nu får brottas med pandemisiffror

Publicerad: 26 maj 2021, 06:25

Nyligen börsnoterade Pierce Group fick en fin start på året. Försäljningen ökade samtidigt som resultatet förstärktes. Nu möter bolaget emellertid tuffare jämförelsetal efter en kraftig tillväxt när pandemin bröt ut för drygt ett år sedan.


Ämnen i artikeln:

Sport och fritidEkonomiPierce

Läs mer: Mc-doldisen har redan erövrat Europa – nu lägger Pierce i nästa växel: ”Har smugit igång globalt”

Pierce, som säljer utrustning, reservdelar och tillbehör till motorcyklister online, omsatte 369 miljoner kronor under det första kvartalet. Det innebär en tillväxt på 20 procent, mätt i lokala valutor växte bolaget med 25 procent.

Inom segmentet Offroad var tillväxten 22 procent.

– Det som främst drev tillväxten var marknaderna utanför Norden, som står för cirka 80 procent av omsättningen inom Offroad, samt försäljningen av egna varumärken, säger vd Henrik Zadig i en kommentar.

Segmentet Onroad växte med 20 procent.

– Sedan en tid har vi arbetat med att stärka sortimentet inom Onroad, som är ett mindre moget segment för oss än Offroad, säger Henrik Zadig.

Rörelseresultatet förbättras, från en miljon kronor första kvartalet i fjol till åtta miljoner kronor motsvarande period i år.

– Efter att vi under flera år framgångsrikt byggt en kundbas och en stark position på den europeiska marknaden genom kraftig försäljningstillväxt, har strategin sedan slutet av 2019 varit att fokusera på ökad lönsamhet tillsammans med en mer kontrollerad tillväxt samt ett förbättrat operativt kassaflöde. Utvecklingen för helåret 2020 och första kvartalet 2021 visar mycket positiva resultat av denna kursjustering, säger Henrik Zadig.

Exklusive engångskostnader för börsnoteringen landade resultatet på 18 miljoner kronor. 
När pandmein bröt ut för drygt ett år sedan såg Pierce Group en kraftigt ökad efterfrågan.

Tillväxten april-juni var 39 procent.

– Andra kvartalet 2020 till en exceptionell period historiskt och jämförelsetalen för omsättningen under andra kvartalet 2021 blir därmed utmanande. Så här, drygt halvvägs in i andra kvartalet, ser vi ett resultat efter rörliga kostnader som ligger i linje med föregående år samtidigt som nettoomsättningen i lokala valutor är marginellt lägre, säger Henrik Zadig.

Sedan 26 mar är Piecer Group noterat på Nasdaq.

Läs mer: Snabbväxaren rullar in på börsen: ”Stolta över att gå in i nästa fas”

Daniel Norman

Redaktör

daniel.norman@bonniernews.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev