Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Stark novembermånad för detaljhandeln – säljfest för väskor och skor

Publicerad: 22 december 2021, 10:21

Försäljningen i detaljhandeln ökade 8,2 procent i november jämfört med samma period i fjol. Starkast gick försäljningen av väskor och skor som rusade med över 60 procent.


Ämnen i artikeln:

SkorAccessoarerModeBlack FridayEkonomi

Mätt i löpande priser ökade detaljhandeln i sin helhet med 8,2 procent. Detta enligt siffror från SCB. Uppgången drevs framför allt av sällanköpshandeln som ökade 10,2 procent medan dagligvaruhandeln växte med 5,6 procent.

Nedbrutet på delbranscher tyder siffrorna på att många passade på att ekipera sig under Black Friday-perioden. Allra starkast gick försäljningen av skor och väskor som steg med över 60 procent medan kläder ökade omkring 40 procent. 

Även guldsmedsaffärerna hade en strålande månad med 34 procent högre försäljning jämfört med i fjol.

På dagligvarusidan gynnades både varuhus och stormarknader med brett sortiment och specialbutiker med drycker, livsmedel och tobak som ökade med 36 respektive 35 procent.

Sämst gick det för hemelektronik- och möbelhandeln som båda backade jämfört med samma period 2020.

Försäljningsvolymen för detaljhandeln i stort ökade samtidigt med 0,9 procent jämfört med oktober i kalenderkorrigerade och säsongrensade tal. Sällanköpsvaruhandeln ökade med 1,5 procent och dagligvaruhandeln exklusive Systembolaget ökade med 0,3 procent.

Helen Preutz (tjänstledig)

Reporter

helen.preutz@bonniernews.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev