Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Sporthandeln backade under första kvartalet –tappade både i butik och online

Publicerad: 26 april 2022, 06:27

Försäljningen i sporthandeln minskade med 9,6 procent under första kvartalet 2022. Det framgår av Svenskt Sportforums Sportindex som för första gången redovisar statistik nedbrutet på produktkategorier.

Ämnen i artikeln:

Sport och fritid

JF

Julia Forsberg

julia.forsberg@bonniernews.se


Sporthandeln backade 9,6 procent under första kvartalet 2022. Det visar Sportindex från branschorganisationen Svenskt Sportforum. Försäljningen i jämförbara butiker minskade med 9,3 procent jämfört med samma period föregående år. Tappet i e-handeln var desto kraftigare där försäljningen minskade med 16,5 procent under första kvartalet. Sporthandelns e-handelsandel uppgick till 18 procent och är därmed tillbaka på samma nivå som första kvartalet 2021. 

Från och med första kvartalet 2022 visar Sportindex statistik nedbrutet på produktkategorier. 

– Sportindex har sedan lanseringen för nästan ett år sedan blivit ett efterlängtat facit över sporthandelns, med kvalitetssäkrade nyckeltal som baseras på inrapportering från branschens ledande aktörer. Nu tar vi steget vidare och går ner en nivå i statistiken genom att redovisa relevanta nyckeltal på branschens produktkategorier så som fotbollsskor, sportswear, accessoarer, cykel och längdåkning, säger Claes Forsberg, vd för Svenskt Sportforum i en kommentar. 

Under första kvartalet minskade försäljningen av utrustning med 15,2 procent där kategorin längdåkning bidrog till den största minskning med ett tapp på 43,4 procent. Försäljningen i januari och februari i fjol ökade dock med 246,3 respektive 109,3 procent. 

Klädförsäljningen minskade med 10,7 procent under kvartalet. Enligt Svenskt Sportforum är en stor del av den negativa utveckling hänförlig till kategorin outdoor som backade 14,3 procent. Försäljningen i kategorin dämpades under första kvartalet efter en stark försäljning i slutet av 2021. 

Skoförsäljningen minskade med 4,4 procent. Den viktiga vinterkategorin outdoor och kängor tappade 34,1 procent.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev