Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Sparekonomen: ”Snacket går om att H&M kommer att slopa utdelningen till aktieägarna”

Publicerad: 18 mars 2020, 16:02

H&M stänger 2500 butiker och riskerar att tappa miljarder i förlorad försäljning. Med stor sannolikhet kommer nu modejätten att skippa utdelningen till aktieägarna. ”Snacket går. Inte ens H&M klarar av att ha butiker igenbommade hur länge som helst", säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners, till Market.


Ämnen i artikeln:

DetaljhandelnCorona

Som Market tidigare har berättat tvingas den svenska modejätten H&M stänga så många som 2500 butiker världen över, som en följd av den pågående coronakrisen.

Resultatet: strypt kassaflöde och tappad försäljning i mångmiljardklassen. Nu spekuleras det om att H&M kommer att slopa utdelningen till aktieägarna. Något den konkurrerande Zara-ägaren Inditex gick ut med nyligen.
– Med så många butiker som behöver stänga är det klart att det får en enorm påverkan. Pengarna slutar att komma in, samtidigt som varorna fortsätter att fyllas på. Den kapitalbindande kombinationen är inte bra, säger Joakim Bornold.

Han betonar att H&M visserligen har stora ekonomiska muskler och också är lågt belånat.

– Säg såhär: Jag skulle vara mer orolig om jag hade presentkort hos Polarn o Pyret just nu. H&M klarar sig rätt länge, även om man förlorar stora belopp.

E-handeln?

Nä, inte tillräckligt stark för att kompensera de igenbommade butikerna, enligt Joakim Bornold.

Michael Sandsjö

Ämnen i artikeln:

DetaljhandelnCorona

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev