fredag2 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Skohandeln fortsätter att gå på knäna: ”Tredje månaden i rad med drastiska tapp”

Publicerad: 11 juni 2020, 05:18

Foto: Jamin Pirnia

För tredje månaden i rad rasar skohandelns försäljning, visar Stilindex. ” Även om försäljningstappen i klädhandeln fortsatt är stora kan en viss positiv tendens skönjas”, säger Svensk Handels vd Karin Johansson

Ämnen i artikeln:

Svensk Handel StilModeSkor

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


I mars och april sjönk försäljningen i skohandeln med över 50 procent.

I maj blev tappet 45,3 procent, mätt på fysiska butiker och deras e-handel samt i jämförbara enheter och löpande priser, om man jämför med samma månad i fjol.

Det visar Stilindex från Svensk Handel Stil.

– Coronakrisen har slagit hårt mot modehandeln och för tredje månaden i rad ser vi drastiska försäljningstapp. Även om e-handeln väger upp är läget fortsatt tufft. Detta betonar vikten av att regeringens omställningsstöd förlängs för att rädda företag och jobb i modehandeln, säger Karin Johansson .

Försäljningen av kläder sjönk med 26,3 procent.

– Även om försäljningstappen i klädhandeln fortsatt är stora kan en viss positiv tendens skönjas. Att rörligheten i samhället kommer igång igen blir avgörande för att försäljningen ska ta fart. Det finns ett uppdämt behov av att köpa kläder och skor och jag hoppas att sommarvädret bidrar till att försäljningen ökar, säger Karin Johansson.

Att regeringen, mitt i denna kris för branschen, i fredags valde att skicka ut förslaget om en kemikalieskatt för kläder och skor på remiss upprör Svensk Handel.

– Att mitt i en historiskt tuff kris driva igenom en straffskatt är inget annat än ett slag i ansiktet på den svenska modehandeln. Svenska modeföretag ligger i frontlinjen med sitt hållbarhetsarbete och majoriteten av plaggen innehåller inte otillåtna kemikalier, ändå ska alla produkter beskattas. Det är som att ge alla bilister en fortkörningsbot i förväg, säger Karin Johansson.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev