Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Satsningen har lyft kommunen – här växte handeln mest i fjol

Publicerad: 2 september 2020, 10:20

Foto: Lars Welin

Kungälv är den kommun där handeln växte mest under 2019 med en ökning på 17,5 procent enligt HUI. Den största orsaken är Kongahälla center. ”När vi började titta på den här etableringen såg vi tidigt att Kungälvsborna la sina pengar någon annanstans än i Kungälv”, säger Anton Knutsson, marknadschef på Adapta Fastigheter.


Ämnen i artikeln:

HUI

HUI presenterade i dag siffror för utvecklingen av handeln i Sverige.

Efter ett sämre år 2018 där sällanköpshandeln hade nolltillväxt visade sig 2019 bli betydligt bättre och sällanköpsvaruhandeln ökade med 1,8 procent i butik. Räknar man in e-handeln ökade sällanköpsvaruhandeln totalt med 3,2 procent.

– 2018 tog e-handeln all tillväxt men i och med att det var högre tillväxt 2019 ökade det även i butik, säger Erik Bergh, analytiker på HUI.

Kungälv var den kommun där tillväxten ökade mest med hela 17,5 procent.

Tidigare år har kommunen snarare tappat kunder men nu behåller man alltså en allt större andel. Den största förklaringen är etableringen av Kongahälla center som öppnade i mars 2019. Trots att köpcentret inte var öppet under hela 2019 har det haft en stor påverkan på kommunen.

– När vi letade hyresgäster fanns inte ens Kungälv med som ett alternativ för många av dom vi pratade med. Men de förutsättningarna har vi skapat i och med Kongahälla och vi har märkt att med rätt utbud så stannar kunderna och handlar här, säger Anton Knutsson.

Andreas Heneborn

Ämnen i artikeln:

HUI

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev