söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Sällanköpsvaruhandeln tappade rejält i juni – försäljningen minskade med 5,7 procent

Publicerad: 28 juli 2022, 06:51

Jämfört med motsvarande månad 2021 minskade sällanköpsvaruhandeln med 5,7 procent i kalenderkorrigerade tal. Foto: Arkivbilder

Precis som i maj fortsätter detaljhandelns försäljningsvolym minska. SCB:s siffror för juni visar på ett större tapp för sällanköpsvaruhandeln, medan dagligvaruhandeln ökar.

Ämnen i artikeln:

DetaljhandelnSällanköpshandelnDagligvaror

Monika Nilsson Lysell

monika.nilsson@bonniernews.se


Jämfört med maj, så minskade hela detaljhandelns försäljningsvolym med 1,2 procent i juni.  När SCB tittar på sällanköpsvaruhandel respektive dagligvaruhandel var för sig, ser man att sällanköpsvaruhandeln minskat 2,0 procent medan dagligvaruhandeln ökat med 1,4 procent. Detta är kalenderkorrigerade och säsongsrensade tal. 

När SCB jämför juni 2022 med juni 2021 ser man att detaljhandelns försäljningsvolym minskat med 3,6 procent. Sällanköpsvaruhandeln minskade med 5,7 procent och dagligvaruhandeln med 0,3 procent.

Konjunkturinstitutets konjukturbarometer för juli visar att företag inom handeln ser betydligt mindre optimistiskt på kommande försäljningsvolymer, än tidigare. Företagens svar har inte varit så här pessimistiska sedan november 2020, skriver Konjunkturinstitutet: ”Ovanligt många företag tror på en mer avmattad försäljningssituation.”

Företagen i konjukturbarometern uppger att lönsamheten minskat jämfört med i april, men anses trots det vara jämförelsevis mycket god.

Enligt SCB:s siffror för detaljhandelns omsättning, mätt i löpande priser, ökade omsättningen med 2,5 procent i juni 2022 jämfört med juni 2021. Sällanköpsvaruhandeln minskade med 1,5 procent och och dagligvaruhandeln ökade med 10,2 procent. 

I maj 2022 ökade omsättningen med 4,8 procent: sällanköpsvaruhandeln med 2,9 procent och dagligvaruhandeln med 8,9 procent. 

Fotnot 1: SCB:s siffror för dagligvaruhandeln är exklusive Systembolaget. 

Fotnot 2: I Konjunkturinstitutets definition av handel ingår handel med motorfordon och drivmedel samt partihandel, dagligvaruhandel, sällanköpshandel. 

LÄS MER: Tio år vid makten – här är Per Strömbergs höjdpunkter och bottennapp: ”Det var naturligtvis inte acceptabelt” 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev