måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Sällanköpshandlarna tror inte på ett gott nytt år: ”En bransch mitt i stormens öga”

Publicerad: 21 december 2022, 07:25

Sofia Larsen, vd för Svensk Handel.

Foto: Pressbild

Framtidstron i butikshandeln fortsätter att sjunka, det visar Handelsbarometern från Svensk Handel. ”Vi ser att antalet varsel inom handeln fortsätter att öka”, säger vd Sofia Larsen.

Ämnen i artikeln:

Svensk HandelDetaljhandeln

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Framtidsindikatorn, som sammanfattar handlarnas tro på framtida försäljning, anställningsvilja och lönsamhet de kommande tre månaderna, för butikshandeln sjunker med två enheter till ett index på 72 nu i december. Neutralt värde är 100.

Det visar Handelsbarometern från Svensk Handel.

Nivån har inte varit så låg sedan andra kvartalet 2020, under inledningen av pandemin.

– Handeln är en bransch mitt i stormens öga. Att framtidsutsikterna befinner sig på nästan samma nivå som under pandemins värsta faser. Vi ser att antalet varsel inom handeln fortsätter att öka, säger Sofia Larsen i en kommentar.

Det är inom sällanköpshandeln som pessimismen ökar. Index är 6,2 enheter lägre i december jämfört med november och landar på 69,2. Index för dagligvaruhandeln stiger i stället med 2,2 enheter till 75,1.

Bland e-handlarna är tongångarna mer positiva. Index stiger med 3,6 enheter till 85,4.

– Det varit ett tufft år för stora delar av e-handeln. Det är förstås glädjande att Black Friday medfört en viss uppgång och vi hoppas nu att detta momentum kvarstår under hela julhandeln så att vi förhoppningsvis får se positiva siffror även i januari månads mätning, säger Sofia Larsen.

För partihandeln är index 3,6 enheter sämre än i november och landar på 74,3.

– Vi är kritiska till att det fortfarande är tyst från regeringen i frågan kring när elpriskompensation kommer att betalas ut. Det är en brinnande fråga för många av våra medlemmar i elprisområde 3 och 4, och som kan vara skillnaden mellan om man kan fortsätta driva sitt handelsföretag eller måste bomma igen, säger Sofia Larsen.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev