Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Sagolikt kvartal för Akademibokhandeln: ”Vi har ett enormt stort fokus på kundmötet”

Publicerad: 24 oktober 2019, 05:52

Akademibokhandeln ökade såväl försäljningen som vinsten under det tredje kvartalet. Det framgår av ägaren Volatis rapport.


Ämnen i artikeln:

Media och underhållningEkonomiAkademibokhandeln

Volatis nettoomsättning uppgick under det tredje kvartalet i år till 1 711 miljoner kronor. Det kan jämföras med 1 470 miljoner kronor samma period i fjol.

Rörelsevinsten före avskrivningar och nedskrivningar (EBITDA) ökade till 253 miljoner kronor, jämfört med 152 miljoner kronor i fjol.

- Det har varit ett bra kvartal och år hittills för både Akademibokhandelnoch Bokus och jag är jättenöjd över resultatet. Vi hade ett lite tuffare år i fjol men vi har lyckats vända det, säger Akademibokhandelns vd Maria Edsman till Market.

Hur då?

- Vi har ett enormt stort fokus på kundmötet för att kunna inspirera både våra kunder som kommer till butik, men även de som handlar i vår nätbutik.

Vidare har kedjan sett över sitt sortiment och exponering i butik, det vill säga hur böcker och övrigt sortiment visas för att underlätta försäljningen.

Vilka kategorier har gått bäst?

- Bäst utveckling har vi haft på det som vi kallar för övrigt sortiment, det vill säga allt som inte är böcker. Och det som har gått allra bäst är spel.

Under kvartalet har kedjan haft stort fokus på resultatet, berättar MariaEdsman.

- Vi har förhandlat med leverantörer och hyresvärdar och sett över vår bemanning. Alla bäckar små. En bidragande faktor som också gör att vi går bra är att vi finns digitala format, bland annat i form av abonnemangstjänsten Bokus Play.

Den positiva utvecklingen under kvartalet bekräftas av Volatis vd Mårten Andersson.

”Affärsområdet har under kvartalet haft en god efterfrågan i kärnsortimentet och en stark utveckling i den del av sortimentet som inte är böcker. Detta tillsammans med ett fortsatt fokus på kostnader och marginaler har påverkat lönsamheten positivt”, skriver han i rapporten.

Volati är en svensk industrigrupp grundad 2003 som består av de fyra affärsområdena Handel, Konsument, Akademibokhandeln och Industri.

Läs mer: här

Helen Preutz (tjänstledig)

Reporter

helen.preutz@bonniernews.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev