Försäljning
Så smittade coronaviruset de svenska stadskärnorna: ”Får leva med effekterna”
Publicerad: 23 september 2020, 05:30
Foto: Shutterstock
De svenska stadskärnorna ökade sin omsättningen under 2019. Men coronakrisen satte stopp för den fina utvecklingen, under första halvåret 2020 sjönk omsättningen med 22 procent. ”Vi kommer att få leva med pandemins effekter ett tag till”, säger stasdsutvecklingsexperten Christina Friberg.
2019 ökade de svenska stadskärnorna sin omsättning med två procent, det visar Cityindex som HUI tagit fram i samarbetet med Fastighetsägarna.
Bäst gick det för kaféer och restauranger som ökade sin omsättning med 4,1 procent, hotellnäringen med 3,1 procent och olika typer av kommersiell service (skönhetssalonger, frisörer och barberare till exempel) med en procent.
Detaljhandeln i stadskärnorna ökade omsättningen med 1,2 procent, där dagligvaruhandeln växte med 1,7 procent och sällanköpsvaruhandeln med en procent.
Klädhandeln stack ut negativt med ett tapp på 1,1 procent.
– Vi har länge sett klädbutiker, kedjor och storskalighet i våra stadskärnor. Nu ser vi hur charmiga små caféer och restauranger, speceributiker och serviceinrättningar tar plats igen. Det är stadskärnan som svarar upp mot en ny efterfrågan, säger Christina Friberg, expert på stadsutveckling hos Fastighetsägarna Mitt Nord.
Utvecklingen var starkast i storstäderna där omsättningen ökade med 4,4 procent medan små- och medelstora städer hade en mer måttfull utveckling (0,4 respektive 0,7 procent)
I mars bröt coronapandemin till och vände upp och ned på allt.
Enligt den omsättningsprognos som HUI och Fastighetsägarna tagit fram har sjönk omsättningen i stadskärnorna med 22 procent under det första halvåret.
Tuffast har det varit för hotellverksamheten vars omsättning sjönk med 44 procent. Kommersiell service tappade 42 procent av sin försäljning under första halvåret och restauranger 26 procent.
Försäljningen inom handeln sjönk med tolv procent, där dagligvaruhandeln tappade sex procent och sällanköpsvaruhandeln 16 procent.
Dagligvaruhandeln tappade framför allt i större städer och storstäder medan den växte i små och medelstora städer. Klädhandeln hade, liksom i riket i stort, det tufft där omsättningen sjönk med 31 procent.
Storstäderna har drabbats hårdast av restriktioner och hemmajobb. Omsättningen sjönk med 28 procent. I mindre städer var tappat bara åtta procent.
Utvecklingen var sämst i mars med det såg bättre ut under sommaren.
– Men vi kommer att få leva med pandemins effekter ett tag till. Det kommer att krävas uthållighet och att stadskärnans aktörer samverkar med siktet inställt på framtiden, säger Christina Friberg.
Stadskärnornas utveckling första halvåret 2020
■ Totalt: -22 procent
■ Total detaljhandel: -12 procent
■ Dagligvaror: -6 procent
■ Sällanköpsvaror: -16 procent
■ Beklädnad: -31 procent
■ Hem och fritid: -8 procent
■ Restaurang: -26 procent
■ Hotell: -44 procent
■ Kommersiell service: -42 procent
Fotnot: Siffrorna bygger på en omsättningsprognos från Fastighetsägarna och HUI.