måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

RNB har tappat halva försäljningen – det påverkar ackordsförslaget

Publicerad: 1 juli 2020, 08:46

RNB lägger i dag fram ackordsförslagen för Brothers, Departments & Stores och Polarn o Pyret. Skulderna uppgår till 553 miljoner kronor och en majoritet av fordringsägarna kommer inte att få fullt betalt.

Ämnen i artikeln:

BrothersPolarn O. PyretRNBModeEkonomi

Läs mer: RNB behöver mer tid – vill förlänga rekonstruktionen av dotterbolagen

23 mars ansökte RNB om företagsrekonstruktion för dotterbolagen Polarn o Pyret, Brothers och Department & Stores. RNB driver sammanlagt 210 butiker och e-handelsplatser i tio länder.

Rekonstruktionstiden har förlängts och i nuläget är tidsplanen att rekonstruktionen kommer att fortsätta minst tre månader till.

– Vi har hittills uppfyllt vår plan men har en tuff resa framför oss, säger Kristian Lustin, vd för RNB Retail and Brands.

RNB har nu lämnat in sitt ackordsförslag till Stockholms tingsrätt och redovisar att sammantaget har de tre dotterbolagen skulder om cirka 553 miljoner kronor till 1 300 borgenärer.

Ackordserbjudandet innebär att oprioriterade fordringsägare i de tre bolagen kommer att få 10 000 kronor, samt 25 procent på överskjutande belopp. Det medför en nedskrivning av skulderna på 75 procent.

RNB meddelar att förslaget innebär att 40 procent av fordringsägarna får fullt betalt. 60 procent av fordringsägarna får därmed inte den summa som skulden motsvarar.

Koncernen förklarar att ackordsförslaget är nödvändigt för att säkra bolagets framtid och att förslaget är anpassat efter hur coronapandemin påverkat bolagen.

Enligt RNB har Brothers tappat 54 procent av sin försäljning under perioden mars till och med juni, Department & Stores har tappat 54 procent av försäljningen under perioden och Polarn o Pyret 44 procent.

RNB räknar med en minskad bruttomarginal när 2020 är över eftersom bilden är att kampanjer och sänkta priser mot kund är receptet för försäljningen framöver.

I rekonstruktionsplanen, för att få RNB på fötter igen, har stora kostnadsbesparingar gjorts i form av personalneddragningar, minskade inköp samt hyresrabatter.

– Hyrorna måste på sikt anpassas till rådande marknadsläge. Om inte hyresvärdarna kan få in kunder till sina gallerior och på så sätt uppfylla sin del av hyresavtalet, så måste hyrorna ändras till någon form av prestationsbaserad hyra, säger Kristian Lustin.

Tingsrätten väntas fatta beslut om ackordsförslaget i oktober.

Läs mer: Fler butiker kan ryka när RNB ska räddas: ”Beror på förhandlingarna”

Marie Hillblom

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev