söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Resandet ökar – men Pocket Shop räknar inte med högtryck i sommar

Publicerad: 23 juni 2021, 12:46

Pocket Shop har haft det kämpigt under pandemin när resandet gått ned.

Foto: Daniel Norman

Svenskarna börjar röra på sig mer. Trots ett ökat resande tror Pocket Shop på en sval sommar. ”Det är fortfarande från väldigt blygsamma tal”, säger vd Magnus Brundin.

Ämnen i artikeln:

Pocket Shop

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Resandet med flyg ökar i takt med att smittspridningen i samhället minskar. 

Enligt flygplatsbolaget Swedavia uppgick antalet passagerare i maj till 446 00, det ska jämföras med 80 000 samma månad i fjol. 

Siffrorna är fortfarande en bra bit under 2019 års siffror då antalet flygpassagerare var 3,6 miljoner 

På Pocket Shop, som har flera flygplatsbutiker, märker man att det är mer folk i farten. Det rapporterar Svensk Bokhandel. 

– Den syns. Men det är ju fortfarande från väldigt blygsamma tal, säger vd Magnus Brundin till tidningen.

Resenärerna köper böcker, enligt honom. 

– Absolut, och kanske mer än normalt eftersom väldigt mycket fortfarande är stängt på flygplatserna. Vi är en av de få butikerna som är öppna. Så visst börjar det rycka lite i siffrorna. 

Han tror ändå att sommaren blir ganska svag. 

–  Det är fortfarande för bökigt att flyga. Vaccinpassen är inte på plats, för många har inte fått spruta två och det är fortfarande krångligt med test i många länder. För en familj som ska ta fyra pcr-test både in och ut ur landet kostar flygbiljetten en tiondel mot alla tester. Det går ju inte, säger Magnus Brundin till Svensk Bokhandel. 

I dag är antalet passagerare 20-25 procent av vad det normalt brukar vara, i slutet av året tror Swedavia att den siffran ska vara uppe i 75 procent. 

– Jag är kanske inte lika optimistisk där. Men vem vet. Det är svårgissat, det blir mycket spekulation, säger Magnus Brundin.

Pocket Shop har haft det tufft under pandemin. 2020 sjönk försäljningen med 68 procent, jämfört med året innan. 

Magnus Brunidn berättar för Svensk Bokhandel att situationen i kedjans citybutiker ser bättre ut, där börjar man närma sig ett normalläge. De som ligger på tågstationer har en försäljning som är drygt 40 procent mot vad som är normalt. 

–– Men det tar sig sakta men säkert. Vi kan fortfarande gå på lägre bemanning. Utifrån att förlora pengar är det inga större summor nu jämfört med när pandemin hade full effekt, säger han.

LÄS MER: Öde flygplatser slår mot Pocket Shop: ”60 procent av vår omsättning”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev