Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Rekordförsäljning för Ikea – trots stora utmaningar: ”Möter våra kunder där de finns”

Publicerad: 13 oktober 2022, 12:01

Lena Herder, landschef Ikea Sverige.

Foto: Pressbild

Trots ett skakigt år för handeln slår Ikea Sverige försäljningsrekord. Med en försäljning på 18 miljarder kronor toppar möbeljätten förra års försäljning med drygt 65 miljoner kronor. ”Nya förutsättningar att nå fler och skapa tillväxt.”

Ämnen i artikeln:

Ikea

Loke Westberg

loke.westberg@bonniernews.se


Ikea Sveriges försäljningssiffror uppgick under det brutna räkenskapsåret 2022 (1 september 2020 - 31 augusti 2022) till 18 miljarder kronor. En ökning på drygt 65 miljoner kronor jämfört med året innan.

Detta trots att årets första fem månader präglades av pandemirestriktioner.

I ett pressmeddelande pekar möbeljätten ut försäljningen av heminredningsprodukter, hemmakontor, sängar och soffor som faktorer bakom rekordsiffrorna.

Totalt hade kedjan 172 miljoner besök spridda över både digital och fysisk handel. 31 miljoner av dessa besök skedde fysiskt, vilket är en ökning från föregående räkenskapsår då motsvarande siffra var 27 miljoner.

LÄS OCKSÅ: De har möblerat sig till en finalplats: ”Långsiktig prestation alltid slår kortsiktigt resultat” 

Under räkenskapsåret öppnade även tio nya mötesplatser i Ikeas namn, bland annat en större planeringsstudio i Sickla, en testbutik mitt i Malmö och inte minst det unika cityvaruhuset i Gallerian Stockholm.

– Tack vare satsningar på nya butiksformat, flexibla serviceerbjudanden off- och online samt hållbara, väldesignade och prisvärda produkter, möter vi i dag våra kunder där de finns och då de önskar. Något som ger oss nya förutsättningar att nå fler och skapa tillväxt, säger Lena Herder, landschef Ikea Sverige, i ett pressmeddelande.

För räkenskapsåret 2023 räknar Ikea med att konsumenterna kommer att hålla hårdare i plånboken. Där ser möbeljätten sig själva som en viktig aktör.

– Låga priser är en del av vår DNA och aldrig har väl just det varit viktigare när kostnaderna ökar för alla. Vi har alltid stått på de många människornas sida och det fortsätter vi med, genom att möta våra kunder där de finns med prisvärda och hållbara produkter som förenklar livet för fler, säger Lena Herder i en kommentar.

Ikea är en av finalisterna i Market Awards 2022. Läs mer om tävlingen och finalisterna här.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev