lördag10 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Raset accelererar – siffrorna som visar detaljhandelns stora tapp

Publicerad: 28 april 2023, 06:43

Foto: Susan Berzelius

Detaljhandeln fortsätter att tappa volym – i allt högre takt. I sällanköpshandlen rasar försäljningen även i löpande priser. Mars blev den elfte månaden i följd med minussiffror, visar SCB:s detaljhandelsindex.

Ämnen i artikeln:

DetaljhandelnDagligvarorSällanköpshandeln

Andreas Dyrberg Skog

andreas.dyrberg-skog@bonniernews.se


Sedan maj 2022 har volymutvecklingen i detaljhandeln varit negativ.

I mars nåddes den lägsta noteringen det senaste året med ett tapp på 11,6 procent i kalenderkorrigerade tal, jämfört med motsvarande månad föregående år.

Sällanköpsvaruhandeln minskade med 14,2 procent och dagligvaruhandeln exklusive Systembolaget tappade 8,9 procent.

LÄS OCKSÅ: Larmet från branschen – rekryteringsarbetet kraschar

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Infogram är blockerad under “Visa våra partners”.

– Alla delbranscher inom detaljhandeln förutom bokhandeln visade nedgångar jämfört med mars förra året. De största nedgångarna fanns inom sällanköpsvaruhandeln, bland annat sjönk försäljningsvolymen i byggvaruhandeln och möbelhandeln med mer än 20 procent jämfört med mars 2022, säger Jeongwon Kim, statistiker på SCB.

I löpande priser ökade omsättningen med 0,7 procent i mars jämfört med mars 2022. Sällanköpsvaruhandeln minskade dock med 5,8 procent medan dagligvaruhandeln exklusive Systembolaget ökade med 10,0 procent.

LÄS OCKSÅ: Unik kartläggning: Här är Sveriges 200 största e-handlare 2022 – ladda ner hela listan

SCB avslutar med att konstatera att det finns risk att den verkliga volymutvecklingen diffar mot den rapporterade: ”I det nuvarande läget med prisökningar kan konsumenter ändra sitt konsumtionsmönster och avstå från köp av varor som ökat i pris och i stället handla billigare produkter (så kallad substitution). I statistiken över detaljhandeln finns därmed en risk att de fastprisberäknade indextalen underskattas något. Detta gäller kanske framför allt för dagligvaruhandeln men kan också gälla för andra branschgrupper.”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev