torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Ras för byggvaruhandeln: ”Slår väldigt hårt mot branschen”

Publicerad: 27 juli 2023, 06:29

Foto: Jana Eriksson

Omsättningen i byggmaterialhandeln sjönk kraftigt under andra kvartalet i år. Det visar nya Byggmaterialindex.


Mikael Sydner

mikael.sydner@bonniernews.se


LÄS OCKSÅ: Varningen – jätteras hotar bygghandeln

Omsättningen, mätt på jämförbara enheter och i löpande priser, minskade med nästan 18 procent under perioden (april-juni).

”Liksom första kvartalet minskar omsättningen i samtliga större varugrupper, varav minskningen för träprodukter är kraftigast” skriver branschorganisationen Byggmaterialhandlarna i ett pressmeddelande.

Hittills i år har omsättningen minskat med 14 procent.

– För andra kvartalet i rad visar Byggmaterialindex att omsättningen minskar kraftigt, och tillväxten under Q2 är ännu mer kraftigt negativ jämfört med Q1. Nästan en tredjedel av omsättningen i byggmaterialhandeln kommer från årets andra kvartal, så den här negativa tillväxten slår väldigt hårt mot branschen. Eftersom priserna nu börjar stabiliseras så innebär detta att försäljningen fortsätter att minska även i volym, säger Monica Björk, vd för Byggmaterialhandlarna.

För första gången på över två år visar proffshandeln sämre tillväxt än konsumenthandeln. Detta enligt föräsljningssiffrorna för juni.

Utvecklingen förklaras av minskat nyttjande av rot-avdrag, fler företagskonkurser inom byggindustrin och höga byggkostnader.

– Mot bakgrund av den kraftiga konjunktursvacka vi nu befinner oss i, är det naturligt att titta på åtgärder som kan stimulera ny- och ombyggnation av fastigheter. Rot är det instrument som över tid visat sig fungera allra bäst. Nu måste vi ta rot till nästa nivå genom att införa ett grönt avdrag för att påskynda omställningen till ett mer hållbart bostadsbestånd som förbrukar mindre energi, säger Monica Björk.

LÄS OCKSÅ: Jättelista: 449 färska bokslut som visar hur krisen slår mot branschen

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev