Försäljning
Rådet ser risker med långvariga stödåtgärder – vill se en utredning
Publicerad: 9 december 2020, 06:55
Handels ekonomiska råd presenterar en rapport om pandemins påverkan på handeln. Generellt har handeln normaliserats sedan i våras, men det skiljer sig mycket mellan branscher. ”Medeltalet ser bra ut, men det gör fortfarande ont på sina håll”, säger Mats Bergman.
I går presenterade Handels ekonomiska råd sin rapport ”Handeln och covid-19: Lärdomar från pandemin och dess hantering – en nulägesrapport”.
Rapporten var tänkt att skrivas om konkurrenskraft men efter ett speciellt år blev det i stället en rapport om hur pandemin påverkar handeln.
I rapporten konstaterar de att smittspridning och dödsfall påverkar konsumenternas beteende så att de blir mer försiktiga samtidigt som statsmakterna också har infört restriktioner och rekommendationer för befolkningen.
Restriktionerna i Sverige har varit mildare än i många andra länder.
– Svensk handel har inte gått bättre än handeln i närliggande länder, men ett tydligt mönster är att handeln drabbades väldigt hårt i de länder som införde hårda ”lock-downs”, säger Mats Bergman.
Rapporten konstaterar att det finns många likheter i hur handeln har påverkats i olika länder, men att det skiljer sig mycket hur olika branscher har påverkats.
Bygg- och trädgårdshandeln har gått bra under pandemin, medan klädhandeln har drabbats hårt i alla länder. Det är bara i Norge som försäljningen av kläder har återgått till normala nivåer.
Generellt har det skett en normalisering i handeln sedan i våras, men visa branscher har det fortfarande tufft.
– Det är som att stå i två hinkar, en med isvatten och en med kokande vatten. Medeltalet ser bra ut, men det gör fortfarande ont på sina håll, säger Mats Bergman.
Rapportförfattarna säger även att handels osynliga infrastruktursansvar har blivit tydligare under pandemin. Inte minst i våras när konsumenterna bunkrade livsmedelsvaror.
Konsumenterna har även tvingats till en förändrad konsumtion. Samtidigt ökar intresset för en hållbar och cirkulär handeln, vilket kan få långsiktiga konsekvenser för vårt köpbeteende.
– Pandemin har också accelererat några av de redan rådande trenderna, som e-handelns snabba tillväxt, säger Sara Rosengren.
Rapporten tar upp tre påverkans faktorer på handeln – smittspridning, restriktioner och företagsstöd. Författarna säger att det är rimligt att stöden förlängs i väntan på vaccin. Men också att det finns risker med långvariga företagsstöd.
– Det vore bra om regeringen ger i uppdrag åt oberoende institutioner att granska och utvärdera företagsstöden redan under den pågående pandemin, så att de fortsatta åtgärderna kan utformas så effektivt som möjligt, sammanfattar Cecilia Hermansson.