Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Proffshandeln stod för nästan hela försäljningstillväxten i bygghandeln

Publicerad: 27 april 2022, 06:17

Proffshandeln drev tillväxten för bygghandeln under första kvartalet. ”Den konsumentdrivna försäljningen har efter den kraftiga uppgången under 2020 och inledningen av 2021 haft i stort sett nolltillväxt under senaste kvartalet”, säger Monica Björk, vd för Byggmaterialhandlarna.

Ämnen i artikeln:

Bygg

JF

Julia Forsberg

julia.forsberg@bonniernews.se


Försäljningen i bygghandeln, mätt på jämförbara enheter och i löpande priser, ökade med 18,9 procent under första kvartalet 2022 jämfört med samma period föregående år. Det visar byggmaterialindex från branschorganisationen Byggmaterialhandlarna. 

Försäljningen i proffshandeln ökade med drygt 26 procent medan försäljningen i konsumenthandeln ökade med 0,5 procent. 

– Under årets första kvartal var proffshandeln fortsatt den drivande försäljningskanalen för byggmaterialhandeln och stod för nästan hela försäljningstillväxten. Den konsumentdrivna försäljningen har efter den kraftiga uppgången under 2020 och inledning av 2021 haft i stort sett nolltillväxt under senaste kvartalet, säger Monica Björk i en kommentar. 

Den underliggande prisutvecklingen under perioden uppskattas till nära 30 procent. 

– 2022 har inletts starkt, med en försäljningsutveckling på 18,9 procent under första kvartalet. Stora delar av tillväxten kan dock hänföras till prisuppgångar på framför allt träprodukter och byggmaterial. Träprodukter har ökat kraftigt i inköpspris även under det senaste kvartalet och står för cirka 20 procent av försäljningen, vilket påverkar utvecklingstalen.

Försäljningstillväxten av träprodukter uppgick till 36 procent under första kvartalet, men en stor del av utvecklingen kan hänföras till prisökningar. 

Utvecklingen i bygghandeln var som starkast i södra och norra Sverige under kvartalet där ökningen låg på 24 respektive 23 procent. I resten av regionerna har försäljningen ökat mellan 12 och 19 procent. 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev