Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Proffsen gav bygghandeln ett gott slut på starkt år: ”Större ökning än under 2020”

Publicerad: 27 januari 2022, 07:17

Bygghandeln fortsatte att växa under fjärde kvartalet.

Foto: Pressbild

Bygghandeln fick en stark avslutning på året. Försäljningen ökade med nästan 14 procent, mätt i löpande priser och på jämförbara enheter. ”Proffsförsäljningen växte kraftigt och konsumentförsäljningen backade”, säger bransch-vd Monica Björk.

Ämnen i artikeln:

Bygg

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


LÄS MER: Kartläggning bolag för bolag: Tronskifte i bygghandeln – efter extrema tillväxtåret 

Försäljningen inom bygghandeln steg med nästan 14 procent under det fjärde kvartalet. Det visar Byggmaterialindex från Byggmaterialhandlarna. 

– Årets fjärde kvartal utvecklades likt föregående kvartal, det vill säga proffsförsäljningen växte kraftigt och konsumentförsäljningen backade, säger Monica Björk, vd för Byggmaterialhandlarna, i en kommentar. 

Proffshandeln ökade med nästa 23 procent, jämfört med det fjärde kvartalet i fjol. Försäljning till konsument backade med sex procent. 

– 2021 var ett starkt år för byggmaterialhandeln. Försäljningsutvecklingen ökade med 11,7 procent, vilket är en större ökning än under 2020 då Byggmaterialindex växte med tio procent, säger Monica Björk. 

Prisutvecklingen på framför allt träprodukter låg bakom en stor del av försäljningsutvecklingen. 

– Proffsförsäljningen har ökat kraftigt, vilket tyder på att investeringsviljan har varit stor i flera sektorer. Året som gått kännetecknades i stort av fraktproblematik, prisökningar och oron för tillgången till cement. Samtliga parametrar följer med in i 2022, säger Monica Björk. 

Byggmaterialhandlarna tror på en tillväxt på fyra procent, mätt i löpande priser och jämförbara enheter, för branschen i år.  

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev