tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Prisjusterat tappade matbutikerna försäljning i juli

Publicerad: 17 augusti 2023, 05:23

Foto: Susan Berzelius

Högre matpriser gjorde att omsättningen för dagligvaruhandeln steg i juli. E-handeln fortsatte att tappa mark.

Ämnen i artikeln:

Svensk DagligvaruhandelDagligvarorButikE-handel

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Försäljningen i dagligvaruhandeln ökade med 6,1 procent i juli, jämfört med samma månad i fjol. Det visar Dagligvaruindex från Svensk Dagligvaruhandel.

Samtidigt uppgick prisökningarna för livsmedel och alkoholfria drycker till 10,5 procent enligt Konsumentprisindex.

Prisjusterat sjönk försäljningen med 4,5 procent, konstaterar branschorganisationen.

– Prisökningstakten inom dagligvaruhandeln var lägre i juli månad än i juni och den långsiktiga trenden för livsmedelsinflationen är nedåtgående. Samtidigt finns orosmoln om fortsatt höga priser på livsmedel på grund av väderförhållandena i såväl Sverige som övriga Europa samt en fortsatt försvagad svensk krona, säger vd Karin Brynell i en kommentar till siffrorna.

Kalendereffekten för juli beräknas till -1,1 procent. Den inräknat var försäljningsökningen 7,2 procent (justerat prisökning -3,3 procent).

Försäljningen i butik steg med 6,3 procent, om man jämför juli 2023 med samma månad 2022. E-handeln däremot minskade med 0,9 procent. Dess andel av den totala försäljningen uppgick till 2,7 procent.

– E-handelsandelen var lägre i juli än under årets föregående månader, en trend som inte är ovanlig under sommarmånaderna när konsumenterna har ett mer spontant köpbeteende. E-handelsandelen i juli var i linje med motsvarande månad föregående år, säger Karin Brynell.

Av de som e-handlade kan man se att fler valde hemleverans framför hämtning i butik under sommarmånaden. De ökade med 3,8 procent samtidigt som click and collect minskade med 6,8 procent.

14 september släpps Dagligvaruindex för augusti månad.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev