söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Postnord: Det blev inget nytt köprekord under Black Week

Publicerad: 2 december 2021, 09:41

Peter Hesslin, chef för e-handel hos Postnord.

Det blev inget köprekord under Black Week. Det är budskapet från Postnord. ”Kan till viss del kan bero på den ökade hållbarhetsdebatten”, säger Peter Hesslin, chef för e-handel hos Postnord.

Ämnen i artikeln:

Black FridayPostnord

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Black Week är över. I år tog det stopp. Efter flera år av köprekord minskade försäljningen i år, visar en undersökning som Kantar Sifo gjort på uppdrag av Postnord. 

I år handlade svenskar för 9,7 miljarder, visar undersökningen. Förra året konsumerade vi för 13,5 miljarder. Siffrorna bygger på uppskattningar från konsumenterna. 

– Black Week har de senaste åren varit en både omtyckt och omdebatterad start på julhandeln. I år slogs inget köprekord, vilket till viss del kan bero på den ökade hållbarhetsdebatten. Redan tidigt i november såg vi också indikationer på att högsäsongen dragit igång, kanske på grund av varningar om försenade leveranser globalt och uteblivna varor. Svenska konsumenter är medvetna om omvärlden och anpassar sitt beteende efter den, säger Peter Hesslin. 

Av de 9,7 miljarder kronorna konsumerades 6,4 miljarder online. Postnords undersökning visar att 46 procent av de som handlade under shoppinghögtiden gjort samtliga av sina inköp online, det är en minskning från i fjol då motsvarande siffra var 53 procent. 

63 procent gjorde mer än hälften av sina inköp på nätet, medan 30 procent gjorde de flesta inköpen i fysiska butiker.

– Vi har sett färre paket i våra terminaler under helgen som gick jämfört med samma helg 2020. Fjolåret var på många sätt exceptionellt, då julen och julhandeln kantades av covidrestriktioner. Det är också viktigt att komma ihåg att mängden paket i vårt nät sällan hänger ihop med den totala omsättningen i handeln, säger Peter Hesslin

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev