Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Partierna eniga om kontanternas framtid: ”Viktigt att handeln är lyhörda”

Publicerad: 20 februari 2020, 06:44

Kontanternas framtid – hur ser den ut? Det var temat under den utfrågning som nätverket Kontantupproret arrangerade i riksdagen under onsdagen.


Ämnen i artikeln:

Ekonomi

Enligt den lag som antogs i slutet på förra året ska bankerna via inlåning tillhandahålla kontantservice i hela landet. Under ledning av finansmarknadsminister Per Bolund (MP) tillsattes även en utredning som ska sprida ljus över kontanternas betydelse framöver.

Under onsdagen hölls en utfrågning i riksdagen som arrangerades av nätverket Kontantupproret. Syftet var att få svar på frågor som hur kontantlösheten påverkar säkerhet, utanförskap och integritet.

Och politikerna tycktes vara eniga om att kontanterna behövs. De öppnade även för att det kan komma att behövas ytterligare åtgärder för att säkerställa kontanternas framtid.

- Det var oerhört glädjande att höra politikernas syn på kontantfrågan i riksdagen idag. Samtliga uttryckte att utredningen om kontanter som legalt betalmedel snarast ska tillsättas. Det innebär att om inte handeln tar sitt ansvar så kommer lagstiftningen att göra det, sade Björn Eriksson, ordförande för Kontantupproret.

Medverkade gjorde bland andra vice riksbankschefen Henry Ohlsson och riksdagsledamöter från Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet.

- Det är viktigt att handeln nu är lyhörda. I den lag som riksdagen beslutade innan jul finns en öppning för ytterligare åtgärder, sade Ingela Nylund Watz (S).

Helen Preutz

Reporter

helen.preutz@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Ekonomi

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev