måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Oron för det dödliga viruset växer – svenska apotek har sålt slut på munskydd

Publicerad: 29 januari 2020, 06:46

Foto: Shutterstock

Apoteken märker av samhällets oro för det nya coronavirusets framfart. ”Munskydden är slut i vårt lager”, säger Magnus Frisk på Apoteket.

Ämnen i artikeln:

SortimentApoteketKronans ApotekApotek

Läs mer: Ikea stänger varuhus i Kina i spåren av det dödliga viruset

Det nya coronaviruset sprids över världen. Smittskyddsmyndigheten rapporterar 4500 diagnosticerade fall just nu och 106 personer som avlidit med infektionen. Även i Sverige har misstänkta fall utretts, men ännu har ingen smitta bekräftats.

I Kina har myndigheterna vidtagit åtgärder för att minska smittan. I början av veckan tvingades Ikea stänga sitt varuhus i kinesiska Wuhan. 500 anställda får nu stanna hemma med bibehållen lön.

H&M har stängt 13 butiker i Kina till följd av smittan.

Även i svensk handel märker man av en ökad oro kring coronaviruset. Kronans Apotek tar emot hundratals samtal till sin kundtjänst varje dag och just nu gäller många av frågorna munskydd.

– Människor undrar om det finns på lager, säger Linda Wakeham, pressansvarig på Kronans Apotek.

Men svaret på munskyddsfrågan är just nu nej.

– Det är helt slutsålt i vår e-handel, säger hon och tillägger att munskydd också är det mest sökta ordet på Kronans Apoteks sajt.

– Det är klart att medierapporteringen om coronaviruset och bilder av människor med munskydd i Kina påverkar, säger hon.

Även Apoteket har nu slut på munskydd.

– Vi har sett hur munskyddsförsäljningen ökat och sammanfaller med medierapporteringen, säger Magnus Frisk, pressansvarig på Apoteket, och pekar på en försäljning som i vanliga fall ligger på 20 till 40 paket om dagen i hela landet men som under förra veckan ökade till 160 paket på tisdagen, 350 på onsdagen och 550 på torsdagen.

Magnus Frisk förklarar att munskydden nu är slut i lagret och kommer inte att fyllas på förrän i mitten av februari.

Samtidigt pekar Magnus Frisk på samma information som experter lyft fram i annan media: munskydden skyddar inte från smittan.

– De munskydd vi har är gjorda för att du inte ska smitta andra, inte för att skydda mot smittan, säger han.

Apoteket har inte märkt någon ökning av handsprit, trots att god handhygien sannolikt är en viktigare prevention.

Folkhälsomyndigheten ansvarar för smittskyddsfrågor i Sverige och är den part som ger instruktion till samhället om särskilda åtgärder skulle behövas.

– Vi har inte fått sådana instruktioner, säger Magnus Frisk och påpekar att man också hänvisar kunder till Folkhälsomyndighetens sajt för att få mer information om läget i stort.

Folkhälsomyndigheten skriver på sin sajt att man följer händelseutvecklingen kontinuerligt och bedömer att risken för att smittan ska spridas i det svenska samhället är mycket låg, även om enstaka fall kan upptäckas.

– Vi får mycket frågor kring coronaviruset, men inte specifikt från handeln, säger Pernilla Engström på Folkhälsomyndighetens pressinformation.

I dagsläget avråder svenska utrikesdepartementet från resor till kinesiska provinsen Hubei för att minska risken för smittspridning.

Marie Hillblom

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev