Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

ÖoB tappade fart under fjolåret – och fortsätter tvista med norska delägaren

Publicerad: 3 februari 2022, 06:24

ÖoB:s försäljning sjönk under fjoråret visar delägaren Europris bokslut.

Foto: Liza Simonsson

Lågprisaktören ÖoB:s försäljning minskade under 2021, enligt siffror från den norska delägaren Europris kvartalsrapport. Samtidigt fortsätter tvisten mellan ÖoB och Europris och ett skiljeförfarande har nu inletts.


JF


LÄS MER: Nya ÖoB-vd:ns huvudvärk: Samarbetet med Europris knakar och ska prövas i domstol

ÖoB:s försäljning uppgick till 3 899 miljoner kronor under 2021, enligt preliminära och oreviderade siffror som publiceras i Europris kvartalsrapport. Det är en minskning från föregående år då försäljningen uppgick till 4 186 miljoner kronor. 

Rörelseresultatet, före räntor, skatter, avskrivningar och nedskrivningar, uppgick till 70.8 miljoner kronor, vilket är en förbättring sedan föregående år då motsvarande siffra var 62,3 miljoner kronor. 

Sedan 2018 äger Europris 20 procent av ÖoB och har en option för att köpa resterande aktier i bolaget. Affären har dock dragit ut på tiden och i Europris rapport för tredje kvartalet kommenterade bolaget att anledningen till att affären dragit ut på tiden var meningsskiljaktigheter mellan parterna angående ÖoB:s rörelseresultat för 2019. Europris uppger nu att parterna fortfarande inte har kunnat nå en överenskommelse och att ett skiljeförfarande har inletts, men inget datum har satts ännu. 

De två bolagen är även oeniga om vilken laglig rätt Europris har att ifrågasätta ÖoB:s rörelseresultat för 2020 och frågan har tagits till skiljedom. Ett avgörande väntas under första kvartalet 2022. 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev