Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Nu kan retailföretagen ansöka om krisstöd för den förlorade sommaren

Publicerad: 20 oktober 2020, 08:17

Foto: Andreas Dyrberg Skog

Omställningsstödet har förlängts för att gälla även maj, juni och juli. Från och med i dag kan företag som drabbats hårt av pandemin ansöka om pengar från Skatteverket. Förutsättningarna är emellertid annorlunda jämfört med förra gången.


Ämnen i artikeln:

EkonomiCorona

Läs mer: Lista: Här är detaljisterna som har fått mest omställningsstöd

Market har redan tidigare berättat att omställningsstödet, som ska hjälpa företag som drabbats hårt av pandemin att klara av sina fasta kostnader, förlängs och att stöd delas ut för maj, juni och juli också.

Från och med i dag är det möjligt att ansöka om pengar från Skatteverket. Förutsättningarna är emellertid annorlunda jämfört med tidigare, framför allt när det gäller krav på tappad omsättning och maxbelopp som kan delas ut.

För att få stöd för maj månad krävs att företaget tappat mer än 40 procent av sin omsättning jämfört med året innan. Som mest kan företaget få 75 miljoner kronor från staten.

För att företaget ska vara aktuellt för att få stöd i juni och juni ska tappet vara uppe på 50 procent, jämfört med samma period 2019. Här är maxbeloppet åtta miljoner konor per företag.

Rent administrativt krånglar det här till det.

– Företagen måste göra två separata ansökningar om de har rätt till stöd för alla tre månaderna, säger Eva Bodén, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Senast den 30 november ska ansökningarna vara inne hos Skatteverket.

– Vi rekommenderar dock att söka så snart som möjligt, fortsätter hon. När ansökan är beviljad finns pengarna på företagets konto inom en vecka om den är korrekt ifylld och företaget har rätt till stöd, säger Eva Bodén.

En granskning som Market  gjort visar att Kappahl och Lindex var de retailbolag som fick mest omställningsstöd för mars och april. 

Läs mer: Svensk Handel kritiskt – anser att krisstödet slår fel: ”Tiotusentals jobb på spel”

Daniel Norman

Redaktör

daniel.norman@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

EkonomiCorona

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev