torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Näringsministern: ”I år får den stora shoppingrundan ställas in”

Publicerad: 20 november 2020, 14:20

”Det blir ingen vanlig jul i år”. Det var näringsminister Ibrahim Baylans besked efter att han i dag träffat Svensk Handel och Handelsanställdas förbund för att diskutera kommande Black Friday och julhandel.

Ämnen i artikeln:

JulhandelBlack FridaySvensk HandelCorona

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


– I dag har jag träffat representanter för Svensk Handel och Handelsanställdas förbund. Både för att diskutera det allmänna läget för handeln i denna svåra pandemin men också den förmodade trängseln under stundande Black Friday och inte minst julhandeln, sa Ibrahim Baylan på en pressträff efter mötet.

Han konstaterade att svenskarna just nu uppmanas undvika besök i butik, förutom när det gäller köp av dagligvaror och apoteksvaror.

– Den handel som ändå förekommer måste organiseras mer smittsäkert. Det gäller även e-handeln som ökar väldigt kraftigt just nu , både när det gäller leveranser och paketutläming.

Näringsministern pekade på att ett stort ansvar vilar på aktörerna inom handeln att minska trängseln, men också på den enskilda individen.

– Nu måste vi hålla i. Och det gäller även inför kommande stora reor som Black Friday och julhandeln som brukar vara en höjdpunkt för såväl människor som handeln i sin helhet. Går det inte att undvika trängsel, då ska du inte handla. I år får den stora shoppingrundan ställas in.

E-handeln växer. Allt fler aktörer erbjuder hemleverans.

– Till de som har möjlighet uppmanar jag er att välja det alternativet för att minska trängseln, inte minst hos våra postombud, sa näringsminister

Svensk Handels vd Karin Johansson lyfte på pressträffen fram den utsatta situation som stora delar av handeln befinner sig i.

– Givetvis är arbetet med att stoppa smittspridningen centralt. Jag vill också vara tydlig med att många handelsföretag får betala ett oerhört högt pris. Ytterst står jobb och företag på spel.

Hon menade att handelns företag redan tar ett stort ansvar för att minska smittspridning.

– Det blir naturligtvis ännu viktigare i den kommande julhandeln och Black Friday.

Hon riktade sig även till konsumenterna.

– Sprid ut dina köp nu, börja julklappsinköpen redan nu. Säkerställ att det inte blir trängseln. Även om handeln gör sitt yttersta för att vi ska kunna hålla distans så är det i slutänden ett ansvar för dig och för mig att också respektera det.  Fortsätt handla och gör det med omsorg.

Även Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson var tydlig med att trängsel inte får förekomma i butikerna och vid paketombud under Black Friday och julhandeln för att minska smittspridningen.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev