lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Mycket hög risk för smittspridning – men att stänga är frivilligt

Publicerad: 11 mars 2020, 07:25

Foto: Shutterstock/David Jansson

Stängningen och saneringen av ÖoB:s varuhus i Karlskoga och Systembolaget i Mariestad efter att personal testats positivt för coronavirus är initierade av bolagen själva. ”Vi gör det med omtanke och omsorg av våra medarbetare och kunder”, säger Elina Yli-Torvi, pressansvarig på Systembolaget.

Ämnen i artikeln:

SystembolagetÖoBDetaljhandeln

Under tisdagsmorgonen rapporterade Market om att Systembolaget i Mariestad hölls stängt efter att en medarbetare bekräftats vara smittad med covid 19, coronaviruset. Smittspårning av butikens tio medarbetare startades och medarbetarna är satta i karantän i 14 dagar.

Systembolaget fattade också beslut om att sanera butiken.

– Det är vi som fattat beslutet, säger Elina Yli-Torvi och poängterar att några krav på vare sig stängning eller sanering inte finns från Folkhälsomyndigheten.

– Vi gör det med omtanke och omsorg av våra medarbetare och kunder. Det läge vi befinner oss i är ett extraordinärt läge och vi bevakar noga för att se hur utvecklingen eventuellt kan påverka vår verksamhet, säger hon och poängterar att Systembolaget vill jobba förebyggande.

Under tisdagen höjde Folkhälsomyndigheten sin riskbedömning för samhällsspridning av coronaviruset i Sverige till mycket hög och uppmanar alla med symptom påluftvägsinfektion, även lindriga, att avstå från sociala kontakter som riskerar att sprida smitta.

Under tisdagen genomförde en saneringsfirma saneringen i butiken i Mariestad.

– Det handlar om sanering med desinfektionsmedel, säger Elina Yli-Torvi.

I dag, onsdag, hålls Systembolaget i Mariestad åter öppet igen, men med annan personal.

Budskapet som Systembolagets pressansvariga Elina Yli-Torvi ger till personal är att noga följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer om handhygien och att vara uppmärksam på symptom.

– Den som har symptom ska ta kontakt med sjukvården, säger hon.

Läs mer: Här tvingas Systembolaget hålla stängt – personal smittad av corona

Noggrann handhygien är bästa vapnet mot virusspridning, påminner Elina Bli-Torvi på Systembolaget.

Sedan tisdagsmorgonen håller också ÖoB i Karlskoga sitt varuhus stängt sedan en anställd bekräftats vara smittad av coronaviruset covid-19.

ÖoB uppger att den anställde var på arbetsplatsen på fredagen, men att det inte ska finnas någon risk för smittspridning när hen var i tjänst.

Ändå har ÖoB fattat beslut om att sanera det stängda varuhuset.

– Vi har inte fått någon beordrad stängning, utan gör det på eget initiativ och det gäller även saneringen, säger Fredrik Johanson, kommersiell chef på ÖoB.

Region Örebro län bekräftar för Market att inga krav finns från smittskyddsläkare på varken sanering eller stängning av varuhuset. Däremot sker smittspårning av alla som bekräftats smittade. I nuläget är det fem fall i Region Örebro län.

Under onsdagen ska saneringen av ÖoB i Karlskoga genomföras.

– På torsdag öppnar vi igen, säger Fredrik Johanson och uppger också att det just nu inte finns något som tyder på att fler varuhus ska komma att behöva stänga på grund av coronaviruset.

Fredrik Johanson uppmanar medarbetare och kunder att vara uppmärksamma på eventuella symptom och då kontakta vården.

Hur mycket tappar ÖoB i försäljning på att hålla ett varuhus stängt?
– Det är inte det som är vårt fokus. Vi måste säkerställa att det inte överförs smitta, säger Fredrik Johanson.

Läs mer: ÖoB-anställd smittad av corona – nu håller varuhuset stängt: ”Tar en dag i taget”

Marie Hillblom

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev