Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Motvind på upploppsrakan för Hemtex – som ändå visar tillväxt för helåret

Publicerad: 17 februari 2021, 07:04

Hemtex hade motvind på upploppsrakan. Som en följd av tuffare restriktioner från myndigheterna sjönk försäljningen under det fjärde kvartalet. Stark tillväxt online kunde inte motverka tappet i fysiska butiker.

Ämnen i artikeln:

HeminredningEkonomiHemtex

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Läs mer: Tuffare restriktioner slog mot Hemtex försäljning under det fjärde kvartalet

Totalt sett sjönk Hemtex omsättningen med 5,7 procent till 384,8 miljoner kronor under det fjärde kvartalet. Det rapporterar ägaren Kid i sin delårsrapport.

Bakom tappet ligger framför allt avvecklingen av olönsamma butiker, en minskad försäljning av varumärken Hemtex24H i dagligvarubutikerna efter en starkt start året innan samt en negativ utveckling vad gäller den jämförbara försäljningen från mitten av december.

Mätt på jämförbara enheter sjönk försäljningen med 1,9 procent.

Kid skriver i rapporten att Hemtex hade en positiv utveckling fram till mitten av december då svenska regeringen och Folkhälsomyndigheten skärpte restriktionerna för att minska spridningen av coronavirustet.

Onlineförsäjlningen steg med 46,4 procent under kvartalet, till 55,4 miljoner kronor. Det kunde emellertid inte väga upp för tappet i fysisk butik.

En förbättrad produktmix, högre marginaler och lägre kostander som en följd av synergier inom koncernen gör att Hemtex förbättrar resultatet.

EBITDA-resultatet för kvartalet landar på 107,5 miljoner norska kronor, mot 103 miljoner norska kronor motsvarande period 2019.

Hela 2020 omsatte Hemtex 1 131,8 miljoner norska kronor, en ökning med 1,1 procent. Den jämförbara försäljningen steg med 6,7 procent.

EBIDTA-resultatet för 2020 landade på 137 miljoner kronor, vilket är en förbättring från året innan.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev